Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundells farväl till väljarna: Knäppgökar

Drygt 70 riksdagspolitiker har deklarerat att nuvarande mandatperiod blir deras sista. Att Ola Sundell tillhör denna skara har knappast undgått någon; från en jämtländsk horisont får man snarast intrycket att Görviksmoderaten loggade ut och lämnade in passerbrickan redan någon gång under 2008.

I går dök han dock upp vid Moderaternas valstuga på Stortorget i Östersund och för ovanlighetens skull hade han faktiskt något att säga länsborna. I samtal med LT:s reporter berättade Sundell att det ”bara är knäppgökar” som besöker valstugorna. Detta alltså sagt av en person som i 16 år har tjänat sitt levebröd – senast 641 100 kronor – på att företräda länsbornas intressen gentemot statsmakten. Man baxnar!

Häromdagen satt jag på Stortorget och njöt av eftermiddagssolen. Vid en av valstugorna stod en till synes lätt funktionshindrad person och samtalade med en borgerlig partiföreträdare. En av Sundells ”knäppgökar”?

Politikerförakt, nedsättande omdömen bland medborgarna gentemot våra makthavare, är ett välkänt begrepp. Naturligtvis förekommer också motsatsen, ett politiskt förakt riktat mot medborgarna. Men detta märker vi sällan av, helt enkelt för att ingen politiker är så dum att den luftar sina eventuellt negativa känslor i ett offentligt sammanhang. Ola Sundell är det patetiska undantaget.

Efter gårdagens uttalande kan man lättare förstå Ola Sundells frånvaro från den lokala debatten. Det handlar uppenbarligen om den stora mängden knäppgökar som sänker den intellektuell a nivån så till den grad att det blir ointressant för ett skarpsinne som honom själv att ens försöka medverka. Till Jämtland reser man i stället mot helgen när riksdagsbestyren i Stockholm är överstökade. För att dra sig undan, söka lugnet ute i älgskogen . Definitivt inte för att frottera sig med en massa knäppgökar.

Tur att pensionen snart väntar för Ola Sundell. Synd för väljarna att de skulle dröja 15 år och 50 veckor innan deras riksdagsledamot verkligen öppnade sitt hjärta.