Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Suggestiv och klangrik konsert med Tonbruket

(Birka)

Det är inte alldeles lätt att genrebestämma en grupp som Tonbruket och kanske är det heller inte nödvändigt. Tonbruket spelar en gränsöverskridande musik, som nog oftare närmar sig rock än jazz och pendlar mellan det volymstarkt impressionistiska och det finstämt introverta. I själva verket är nog Tonbruket just nu den mest experimentella gruppen i gränslandet mellan jazz och rock och bjuder på en lika suggestiv som klangrik musik.

På lördagskvällen lockade den nyligen Grammisbelönade kvartetten absolut fullsatt aula på Birka med en entusiastiskt uppskattande publik. Till ett förinspelat intro, som ömsom ledde tankarna till Stockhausen, ömsom Bartók, gjorde kvartetten entré med bildskapande, volymstark musik i formliga tonkaskader. Martin Hederos alternerar på flygel, orgel och fiol med en sällan skådad plastisk uttrycksfullhet och vid hans sida, som ett genuint ankare i kvartetten, Dan Berglund på kontrabas, i alltmer personligt uttrycksfulla solon. Johan Lindström på gitarr och Ola Hultgren på slagverk markerar tågdunk, marschtakt och jag vet inte vad i en glatt nyskapande experimentanda.

Tonbruket skapar i sin gränsöverskridande musik nya suggestiva och klangrika uttryck som helt klart gillas av publiken.

LO Rindberg