Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succévisning av Strömsundsfilm

/
 • Så här ser en bit av Gåxsjö ut i dag. Kanske inte riktigt likadant som när byn filmades för 50 år sedan.                                      Foto: Jan Andersson

När Lorås bygdegårdsförening bjöd in till kulturkväll med visning av Bror Sandmarks dokumentärfilm Från fäbodar och fjäll var intresset mycket stort.

Annons

Arrangörerna, som hade hoppats på som mest 60 personer, fick nu räkna in det dubbla och snart var lokalen fullsatt, så tyvärr fick en del vända i dörren, vilket beklagas.

Efter att den stora publiken hälsats välkommen, presenterades kvällens gäst och filmens skapare, fotograf Bror Sandmark från Strömsund. Det var just här i Lorås han hade sina kontakter, då han 1954 påbörjade arbetet med att förverkliga sin idé, att med en dokumentärfilm i färg skildra fäbodlivet i en jämtländsk by. Till filmen skrev han ett manus med ett ungt par, som är den röda tråden i filmen. Den knyter samman arbetslivet i fäboden med spännande möten, gudstjänstfirande på en fäbodvall och sommarens sista dans på tunet till taktfast folkmusik. Vidare tar den oss med på vandring i den vackra jämtländska fjällvärlden i Hotagen med omnejd, med inblick i en samefamiljs intressanta vardagsliv med sin renhjord och även till en gudstjänst i Jänsmässholmens lilla vackra kapell. För att också till sist, med romantikens hjälp ge historien ett lyckligt slut, just när rönnens bärklasar lyser röda och kornåkern är guldgul.

Den här handlingen kan passa in på många byar, men det blev i Lorås och Trekilen, samt på en fäbod tillhörande Håxås och en annan i Gåxsjö som inspelningarna gjordes. Det var också personer från dessa byar som ställde upp och agerade i olika roller.

Bror Sandmark berättade att filminspelningen pågick under 1954-1956, den fick ju anpassas till arbetet med fotofirman och i nov 1956 godkände Statens Biografbyrå filmen för offentlig visning. Det var för övrigt en av de första filmerna i färg och det skulle visa sig att kvaliteten på den använda färgfilmen varit mycket god.

Filmen kom sedan att visas på många platser under slutat av 1950-talet. Då skrev bland annat en tidning i Västerås att filmen visarden jämtländska fjällvärlden, när den är som vackrast. Filmens klara och friska färger gav verkligen rättvisa åt den storslagna fjällvärlden. En tidning i Uppsala: ”Det museala blandades med det romantiska i de vackra utsikterna och växlande folklivsbilderna.”

Recensioner saxade ur lokalpressen: ”I sin helhet är filmen en vacker skildring av den storslagna jämtländska naturen och folkets liv i fjällens närhet”, skriver ÖP. I LT står att läsa ”Ett bra foto kan noteras. Filmens förtjänst är också att den återger något som kan försvinna, bland annat fäbodlivet och folkmusiken”.

Vi som var på nypremiären av filmen, kan helhjärtat instämma i dessa recensioner, vilket får ses som ett mycket gott betyg på dokumentärfilmen Från fäbodar och fjäll. Då den också är såväl lärorik som intressant kan den med fördel ses flera gånger.

Stort tack till Bror Sandmark som med sin film har bevarat en bit av vår kulturhistoria innan det var för sent. Nu var han dessutom, efter mer än 50 år, tillbaka i Lorås med sin film på dvd, som också finns att köpa. Strongt gjort!

Kulturkvällen avslutades runt kaffeborden med många samtal och gemytlig samvaro.

Mer läsning

Annons