Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Succepjäsen "Megafon" blir film …

Från teaterscenen till vita duken. Teater Barda går från klarhet till klarhet. Nu ska succépjäsen "Megafon" bli film.

I går filmades en av scenerna i det så kallade discot i källarvåningen på Folkets hus. I rollerna: Ronny Evertsson och Maria Eurenius som Benjamin och Jenny, två unga funktionshindrade som spanat in varandra. Nu är de på krogen, det är i kväll det ska bli på riktigt. Men när Benjamin frågar Jenny om hon vill följa honom hem måste hon ringa och be personalen på sitt boende om lov. Och personalen säger nej.

En scen av många hämtade ur teaterpjäsen "Megafon", som bygger på de 15 Barda-skådespelarnas egna erfarenheter och som spelats i över 30 föreställningar runt om i länet.

Pjäsen har blivit en väckarklocka för många – politiker, omsorgspersonal och allmänhet. Till de som blivit starkt berörda hör filmaren Kurt Skoog:

– Jag blev väldigt drabbad av "Megafon", tyckte den var skitbra. Och redan när jag såg föreställningen första gången tänkte jag att den borde bli film.

Teater Barda med ledaren Henrik Ögren i spetsen nappade på förslaget och redan i somras började man spela in de första scenerna. Scener som bifogades stödansökan till bland annat Svenska Filminstitutet. Och i förra veckan kom besked från SF, som bidrar med 250 000 kronor till filmen.

– De gillade manuset och förstod att detta var något nytt, något som aldrig gjorts tidigare, säger Kurt Skoog.

– Det som berättas här har aldrig berättats förut. Inte med de funktionshindrades egna röster.

Filmen "Megafon" består, precis som teaterpjäsen, av ett antal löst sammanhållna scener. En del ganska realistiska, andra mer åt det surrealistiska hållet.

– I filmen placerar vi ut scenerna i olika miljöer som ibland förstärker det surrealistiska, säger Kurt Skoog.

I somras spelades en scen in på taket till MacDonalds - en dag när det var stekhett och skådespelarna blev rejält solbrända på kuppen. Och i helgen som gick filmades en scen i ACB:s gamla industrilokaler i Haxäng – med en innetemperatur på ett par plusgrader...

– Att filma är roligt, nästan roligare än att spela teater. Men det kräver tålamod, säger skådespelarna Maria och Ronny.

Men enligt Henrik Ögren har flera av de professionella filmarbetare som varit inblandade i produktionen lovordat just tålamodet hos Barda-gänget.

– De säger att våra skådespelare har mer av den varan än dem som de jobbar med i vanliga fall.

Filmen "Megafon" beräknas bli ungefär en halvtimme lång. Den kommer att visas på filmfestivaler och Kurt Skoogs ambition är att den också ska sändas i SVT.

Och när blir det premiär?

– Troligen i mars.

Åsa Eriksson Ahnfelt