Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succén som ger utslag på Richterskalan

/
  • ”Guitar Hero Metallica” är rena rama julaftonen för Metallica-fans. Förutom spelet finns massor av extra godis som extramaterial, konsertklipp och låtfakta.

Guitar Hero: Metallica
(Neversoft/ActivisionBlizzard)
Ålder: 12+
Format: Multi
Genre: Musikspel

Annons

Betyg: 4 Redan i inledningen visar Neversoft att man är något stort på spåren i Metallicas egna ”Guitar Hero”-spel.

James Hetfield, Lars Ulrich, Kirk Hammet och Robert Trujillo vandrar i slow-motion mot scenen till tonerna av Ennio Morricones ”The Ecstacy of Gold”. Publiken vrålar förväntansfullt.

När bandet (du) drar igång klassikern ”For Whom the Bell Tolls” så slår musiken emot en som en tryckvåg (om du har ett någorlunda fett hemmabiosystem).

Har du någon gång gillat Metallicas musik så är euforin total i det här läget. Du kan glömma slappheterna från förra årets ”Guitar Hero Aerosmith”. När Metallica får sitt eget ”Guitar Hero”, med bandfunktionerna från ”World Tour”, lämnas inget åt slumpen. Upplägget behöver knappast någon längre presentation vid det här laget. Med hjälp av instrumentkontroller (gitarr, trummor, bas och sång) ska du ta dig igenom en lång rad av Metallicas och deras favoritartisters låtar.

Allt ramas in av en story om ett band som får äran att åka som förband till metallgiganterna.

Musikurvalet är fläckfritt. Här trängs Metallicaklassiker som ”Sad But True”, ”Battery”, ”Enter Sandman” och ”Master of Puppets” med ett brett urval av bandets egna favoriter – från Bob Seegers ”Turn The Page” till omänskligt svåra Slayer-låten ”War Ensemble”.

Bay Area-legendarernas musik är naturligtvis som klippt och skuren för spelet. Inledningsvis bjuds det på tyngre låtar från bandets senare karriär. I takt med att utmaningen trissas upp så får man sätta tänderna i de tidiga låtarnas halsbrytande tempo och det tekniska materialet från albumet ”And Justice For All”.

Svårighetsgraden är perfekt avvägd. Nybörjaren får ett extra lättuggat ”Beginner”-läge medan ”Guitar Hero”-proffsen får en snuskigt svår utmaning i expertläget.

För självplågaren finns även den abnorma svårighetsgraden expert+, med dubbla bastrummor, för trummisen (för den krävs en extra pedal med y-kabel). Jag har kritiserat de senaste ”Guitar Hero”-spelen på grund av att ”noterna” inte alltid stämmer med musiken. Men precis som i alla andra avseenden så är ”Guitar Hero Metallica” riktigt välgjort. Det enda man kan kritisera är sångspåren, som inte alltid känns klockrena.

Grafiken ser riktigt läcker ut, med allt ifrån snygga menyer till minutiöst modellerade karikatyrversioner av Metallica-medlemmarna - som dessutom rör sig på ett sätt som är troget originalen.

Ett extra plus måste också utdelas för kameraeffekterna där bilden skakar till på grund av det hårda riffandet. Ruskigt coolt!

Dessutom finns det massor av extramaterial för fansen i form av låtfakta, musikvideos och kuriosa kring utvecklingen av spelet. Videosekvensen där Lars Ulrich bryter ihop under inspelningen av spelets motion capture är till exempel ett måste (stor humnor).

Och utan att ha nämnt onlinelägen och möjligheter att spela in egna låtar så har du antagligen gissat att ”Guitar Hero Metallica” är något i hästväg.

Neversoft uppfinner så klart inte hjulet igen, men det här är lätt det bästa spelet i serien sedan ”Guitar Hero II”. Och det är definitivt årets spel om man är ett Metallica-fan.

Mer läsning

Annons