Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succébonden åker på turné

/

Han är bondgrabben som har gjort succé genom att blanda hjärta, smärta och humor på jamska. Nu åker Christer Halvarsson med band på releaseturné med nya skivan ”Nivälle”.

Annons

Titeln betyder återväxt på svenska och symboliserar också den återväxt av jämtländsk musik som Christer ser just nu. När han är ute och spelar märker han att publiken har blivit mycket yngre.

– Den största publiken är ungdomar, det är jättekul. Jag tror att många unga tycker att det är roligt med jamska och vill lära sig mer. En del berättar också att de tagit reda på vad texterna handlar om, säger han.

Christer är inte bara känd för sin ljusa, klara sångröst, han har också gjort sig känd för att ta till sig alla möjliga musikstilar och räds inte för att mixa americana, blues, country och inte minst – hårdrock. Emellanåt råder det ingen tvekan om att Christer också är sångare i tributebandet The Troopers. Extra tydligt blir det till exempel i låten ”Skoter’n” där han gör några klassiska höjningar à la Bruce Dickenson i Iron Maiden. Men husgudarna är varierade och heter bland annat Kim Larsen, John Fogerty och Rob Halford.

Det som samlar Christers musik under ett och samma tak är naturligtvis jamskan. Texterna präglas ofta av humor och bond- och naturromantik, de senaste låtarna har namn som ”Som en lyckad jaktdag”, ”Sitt hen å vänt på deg” och ”När je råkt keringa”.

– Jag håller språket enkelt, annars blir det för klumpigt, säger Christer, som faktiskt inte pratar så mycket jamska själv till vardags. Det blir mest i jaktlaget, med grannar och litegrann i familjen. Och när han uppträder förstås.

Mycket av inspirationen hämtar han ur sin egen vardag. Trebarnspappan Christer har nyligen tagit över släktgården i Räcksjön och driver numera ett litet jordbruk samtidigt som han jobbar halvtid som rörmockare. På skivomslaget, där Mats Öhr står för den grafiska formen, poserar hela bandet med nakna överkroppar på en gräsåker någonstans i länet. I bakgrunden syns ett par brunvita kor, och titeln är broderad med korsstygn mitt i den blå himlen ovanför.

– Det handlar om det jordnära, att man borde uppskatta det lilla lite mer. Jag tror att jag har blivit mer romantisk än jag var tidigare. Många säger att det känns som om de känner mig bara genom att lyssna på texterna, säger Christer.

I morgon spelar Christer med band på restaurangen The black sheep i Åre. Releaseturnén fortsätter sedan vidare till Östersund och Marité, den 12 februari, och Strömsund dagen efter, den 13 februari.

Mer läsning

Annons