Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Succé när SM-rallyt intog Östersunds skidstadion: "Ett jättebra koncept"

Superspecialen på Östersunds skidstadion under SM-tävlingen Östersund Winter Rallys första dag blev riktigt lyckad. Publikleden var täta och förarna trivdes på den korta trixiga banan.
– Den var precis lagom lång och okej körmässigt också, så det funkade bra, säger den stora stjärnan P-G Andersson, som också leder inför lördagens avslutning.

Se mer: P-G Andersson nöjd med vägarna efter första dagen av Östersund Winter Rally: "Det är kanonfint"

Nicklas Karlsson, Team Westom, noterades först som snabbast på den 800 meter korta sträckan, men det visade sig att han missat den åtta som skulle köras och han straffades med en minuts tillägg. Då klev i stället Årjängsföraren P-G Andersson fram som etta även där på 1.05,3.

– Man vill försöka bjuda publiken på lite grann, men det är lätt att köra fast hjulet i någon snövall så att det kastar runt en, så det gäller att tänka lite också, säger P-G Andersson om taktiken kring den publikvänliga superspecialen.

Se mer: Häng med under fredagens Östersund Winter Rally – se livesändningen i efterhand

Arrangören hade ingen exakt publiksiffra från den specialbygga rallyarenan på skidstadion, men kunde konstatera att det blev en succé. Det noterade även förarna.

– Det såg ut att vara väldigt mycket folk, säger hemmahoppet Oskar Brorsson, Jämtlands MK, som också var inne på att superspecialen är en sträcka där risken att tappa tid är mycket större än möjligheten att vinna tid, och det påverkar körningen:

– Man kan lätt förstöra ett helt rally på en sådan sträcka. Jag var väl lite feg måste jag erkänna. Folk får ut och kolla i morgon också, så ska de få se någon sladd, säger Oskar Brorsson, som var nöjd med första dagens körning.

– Ligger väl fyra i trimmat tvåhjulsdrivet och det är jag väldigt nöjd med.

Se resultaten från Östersund Winter Rally

Välmeriterade PG Andersson leder efter de inledande sträckorna, dryga 20 sekunder före Mats Jonsson, Forshaga. Men konstaterade att det ändå finns mer att hämta.

– Jag gjorde en liten backning på I5-skogen och tappade lite tid, men var ju snabbast ändå, så det var väl helt okej. Men tycker inte bilen beter sig riktigt som jag vill, så vi hoppas få till inställningarna och lite mer fart och känsla, så kan det bli ännu snabbare, säger P-G Andersson.

Från publikhåll var det många lovord för satsningen på den kompakta sträckan runt Östersunds skidstadion. De gillade bland annat att man kom så nära bilarna.

– Verkligen lyckat! Blir lite annorlunda än när de kör i skogen. Mer publikvänligt och familjevänligt, även barnen gillar det här. Dessutom är det roligt när bilarna kör lite fel också, säger Eva Johansson Ifrén, Östersund, som hoppas att det blir ett återkommande event.

Se mer: Hemmahoppet Oskar Brorsson: "Jag var väl lite feg"

– Ett jättebra koncept, så öppet för publiken och lite show med starten och lite åttor. Många bjöd på sig själva också och släppte lös och hade roligt, säger Jimmy Wikman, Krokom, som också hoppas på repris, men har ett recept för att göra det ännu bättre då:

– Det var lite för mycket musik. Man kommer ju hit för att titta på rally. De skulle ha lite hockeytänk, med att dra upp när det är paus och dra ner när de kör.

Östersund Winter Rally avslutas under lördagen med ytterligare fem specialsträckor ute i Jämtlandsskogarna.

Mer från fredagskvällens superspecial:

Se kraschen från SM-tävlingen: "Här händer det som inte får hända"

Se det våghalsiga skoterhoppet på skidstadion

Se bilderna från rallyfesten

Hemmahoppet Oskar Brorsson: "Jag var väl lite feg"

P-G Andersson nöjd med vägarna efter första dagen av Östersund Winter Rally: "Det är kanonfint"

Läs och se mer inför Östersund Winter Rally:

Häng med in i bilen inför SM: "Roligaste tävlingen på året"

Eliten skärper farten i Rissna inför Östersund Winter Rally

Häftig SM-rallyfest på skidstadion: "Här får publiken avgaserna rakt i ansiktet – direktkärlek till sporten"

Stoppförbud längs Litsvägen under fredagens Östersund Winter Rally

Spektakulär sträcka med extrema effekter ska locka storpublik till SM-rallyt på skidstadion

Idealiskt inför SM-rallyt: "Det är ett drömscenario"