Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Succé när Olsén tog EM-brons

Strömsunds jättetalang Jimmy Olsén slog till med brons vid EM-finalen i ryska Kamensk-Uralskij.

– Det känns helt fantastiskt, men ändå lite overkligt, säger Olsén till aktuellspeedway.se

Den banbrytande insatsen var både överraskande och mycket stark. Olsén svarade för två senastionellt starka tävlingsdagar där allting flöt på väldigt bra.

Dag 1 slutade med A-final och en tredjeplats.

Dag 2 slutade med seger i B-finalen och en solklar trepoängare i det sista, avgörande heatet.

Trots att Olsén brottades med bland annat fem hemmaåkande ryssar lyckades hanalltså bärga en mycket meriterande bronsmedalj. Detta trots att det var den blott andra tävlingen på internationell mark och den första i isracingens hemland, Ryssland.

Jimmy Olséns framfart i Ryssland har inte gått obemärkt förbi. Isracingsupporters har imponerats av hur elegant och snabbt svensken kört.

På flera ryska forum och webbsidor kallar man Olsén för den "nye Erik Stenlund". Dessutom är man nog innerst inne glada över att landets egna förare får konkurrens från utländskt håll

Jimmy själv var riktigt tagen av allt, inte minst över publiken och dess reaktioner under EM-finalen.

– Det var inte mycket som var likt Sverige. Allting var så mycket seriösare än i Sverige och publiken var ju mycket mer galen. Det var hur mycket folk som helst, även fast de var 34 minusgrader, säger den nöjda bronsmedaljören till aktuellspeedway.se

Prispallsceremonin var förstås oerhört speciell. Inte bara för Jimmy utan även för pappa Hans-Olof, själv elitmässig isracingförare under många år, och en av följeslagarna på den långa resan från Jämtland.

Där stod guldmedaljören Vasilij Nesyth, Ryssland, silvermedaljören Ego Myshkovets, också Ryssland, samt en ung svensk förare från lilla Strömsund, Jimmy Olsén.

Det svenska bronset togs dessutom i svåra förutsättningar. Förutom den stränga kylan, som låg runt 30 minusgrader, var även isen ett problem.

– Isen var helt värdelös. Den var stenhård och det var djupa spår i den, säger Jimmy.

Den andra svensken, Daniel Henderson, hade en klart tuffare helg. Här handlade det mest om krascher och cykelproblem.

Trist eftersom Henderson på förhand räknades till en av medaljfavoriterna. Till slut blev det en niondeplats.

Den tredje unge talangen i svensk isracing, 16-årige Ove Ledström, Ö-vik, avböjde att åka till EM-finalen. Orsaken: Resan skulle ta över två veckor och kostnaden var för stor.

Ledström, liksom Jimmy Olsén, kommer dock att tävla i holländska Assen i mars i en internatiónell tävling med stora delar av världseliten.

Mot bakgrund av det som hände i EM blir det förstås mycket spännande att se vad Jimmy Olsén kan uträtta i Assen.