Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Succé när Hede bjöd på tre dagars folkracefest

Tvådagarstävlingen i folkrace i Hede blev en tredagars i år.

202 ekipage fanns på plats och över 1000 åskådare följde dramatiken.

– Det var fantastiskt mycket folk på plats, sa en nöjd ordförande i Hede MK Maud Hall.

Annons

Folkracetävlingen som arrangeras på Halvfari motorstadion i Hede varje år är Mellannorrlands största.

I år blev det nytt deltagarrekord då 202 ekipage gjorde upp.

– När vi fyllde 20 år i år så beslutade vi att göra en tredagarstävling i stället för en tvådagarstävling. Det har lyckats bra även om det börjar bli lite trångt i depån med alla lastbilar. Vi får se om vi orkar med en tredagarstävling även nästa år men vi måste nog vila lite innan vi tar det beslutet, säger arrangerande Hede MK:s ordförande Maud Hall.

Men hur har ni lyckats få till en av Sveriges största folkracetävlingar i Hede?

– Jag vet faktiskt inte. Men bevisligen har vi gjort något rätt i alla fall.

Hemmaåkaren Christoffer Ylander vann fyra heat och var tvåa i ett och var favorit i söndagens final. Det blev en final full av dramatik.

– Ja, jag låg fyra när en bil framför voltade kraftigt framför mig. Den snurrade över fyra varv. Jag stannade och hoppade ur för att se hur det gick för föraren. Jag blev faktiskt riktigt rädd. Som tur var gick det bra för honom och finalen fick förstås startas om, berättar Christoffer Ylander.

Då blev det ny dramatik.

– En av förarna fick svart flagg och fick därför inte starta i finalen och en bil slutade att fungera. Vi var då plötsligt bara tre åkare kvar och alla från hemmaklubben Hede. Jag fick en dålig start och låg sist, men under andra varvet hade jag passerat båda och kunde hålla undan. Det här är helt klart min roligaste seger och det var ju kul att det var så svinmycket folk på publikplats också, sa Chrostoffer Ylander.

Tvåa blev Morgan Häreby och trea Jimmy Forsberg, båda från Hede MK.

I damklassen blev det som väntat Marie Johansson från Söderhamn som nu har fyra segrar i Hedes stora folkracetävling.