Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succé för Gorillismen

/
  • 16.46 Sober och de andra i gänget vilar upp sig i det stora militärtältet de har släpat med sig, för att bo i under festivalen. ”Nätterna erbjuder inte mycket sömn, så man får passa på att ta igen sig under eftermiddagen. Det är roligare att bo i tält än på hotell. Vi vill uppleva festivalen som alla andra. Dessutom har vi inte råd med något annat. ” Förklarar Johan.
  • 18.23 Callecuttar har snickrat ihop ett portabelt ljudsystem med bilbatteri, diverse stereoapparater och singstar-mikrofoner. För att marknadsföra sin spelning senare på kvällen, ställer sig gänget mitt på stora campingen och drar igång sin hit Alla gillar brudar. Knepet fungerar bra och en stor klunga fans stannar för att höra sin trallvänliga favoritlåt. Tyvärr skringas klungan lika snabbt, när batteriet dör efter tre minuter.
  • 20.03 Matdags på funktionärsområdet. Dagen till ära serveras en blaskig korvgryta, som inte uppskattas. Mellan tuggorna förklarar Mickelito vad en spelning på den legendariska festivalen betyder för dem. ”Det betyder jävligt mycket, det här är någonting man har strävat efter. Det är en milstolpe helt enkelt.”Under helgen har scenvalet diskuterats mycket.Gorillismen är bokade på Rookie, den minsta scenen, som är för oetablerade band. Samtalsämnet dyker upp även över en papptallrik beige gryta. ”Det är alldeles för litet” bräker Matts på sin grova skånska. ”Äh, det är ju kul med litet, det blir mer drag då.” Tycker Mickelito.
  • 23.54 Efter middagen väntade fyra långsamma timmar innan spelning. Tiden fördrevs med lite konserter och annat som hör festival till, förutom alkohol. Gorillismen har repat showen noggrant, och tänker inte riskera att någonting förstör det som komma skall.Strax innan midnatt stiger Callecuttar upp på scenen för att se så att allting är i ordning. Callecuttar, eller Oa som han kallas av bandet (eftersom hans namn låter så), är killen som fixar det mesta. Förutom att han bygger portabla ljudsystem, så är det även han som styr det elektroniska på scenen, det är han som producerar musiken de rappar över, och på de flesta låtar rappar eller sjunger han också.
  • 00.40 Efter spelningen pustar Mickelito och de andra ut. ”Det här är det sjukaste jag varit med om”, säger någon.”Jag ryser fortfarande”, fyller någon annan i.”Jag vill bara upp igen”. Skriks.Det är eufori blandat med svett och utmattning. Spelningen nådde långt över bandets förväntningar.”Det var roligt att de nya låtarna funkade också. Efter bara en refräng sjöng publiken med i Ta ner mig på Jorden”, säger Sober lyckligt. Mickelito vill på efterfest på campingen när deras manager Lukas kommer in i logen och berättar, att alla tröjor dom hade med sig för försäljning hade tagit slut, 10 minuter efter spelningens slut.

I tre år har Hammerdalssonen Johan Sober Alander och bandkollegan Mikael Mickelito Jutbo kämpat och legat på gränsen till genombrott, med sin hiphopgrupp Ismen.

Annons

Skivbolagskrångel, borttappade musikvideos och annat har gått snett men fansen har de kvar. Tillsammans med Matts Barrett och Carl-Johan Callecuttar Sevedag från Gorillala har de nu bildat supergruppen Gorillismen. Och det kunde inte börja bättre.
Deras första spelning var på Hultsfredsfestivalens rookiescen.
LT hängde med, innan, under och efter spelningen.

Mer läsning

Annons