Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Succé för elcyklar

Kommunens elcyklar har blivit en succé. De 12 cyklarna har på ett halvår rullat många 100 mil och nu vill allt fler enheter köpa elcyklar.

Annons

Det började med att Östersunds kommun köpte en elcykel som lånades ut till olika enheter. De som fick möjlighet att prova elcykeln var mycket nöjda och i maj förra året köpte kommunen ytterligare elva cyklar. Elcyklarna har använts bland annat inom hemtjänsten men också av olika enheter inom kommunens tekniska förvaltning.

Elcyklarna fungerar så att de ger en viss hjälp när det går tungt att cykla. Till exempel i uppförsbackar eller i motvind. En fördel med elcyklarna är att de kan minska antalet korta körsträckor med bil, en annan att de kan bidra till en bättre hälsa hos personalen.

I november förra året kontrollerades alla elcyklarnas körsträcka. Det visade sig att de rullat knappt 700 mil sedan de köptes. Många användare är jättenöjda med cyklarna enligt Petter Björnsson som arbetar med projektet Grön trafik på Östersunds kommun.

– Det är jätteroligt att det fungerat så pass bra. Och nu har det visat sig att fler vill köpa elcyklar, säger han.

Petter Björnsson berättar att kommunen planerar att köpa ytterligare åtta stycken cyklar eftersom fler avdelningar och enheter fått upp ögonen för fordonet.

En av elcyklarna har använts i Odenslunds hemtjänstområde. Mätningen i november visade att personalen cyklat mer än 200 mil. Och det verkar ha varit viss konkurens om vem som ska få använda elcykeln.

– Den har varit väldigt mycket använd hos oss. Det är nästan så att folk skyndat sig att ta nyckeln på morgonen så att man ska få använda den, säger Barbro Sivertsson som är undersköterska och arbetar i Odenslunds hemtjänst.