Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SUA – den nya ångesten är här

/
  • Ångest av facebook? Då är du inte ensam ...
  • Cecilia Östman, 18 år, Östersund– Nej, det är inte varje dag jag uppdaterar men jag gör det när jag har något att berätta.
  • Patrik Andersson, 17 år,Hammarstrand– Nej, jag uppdaterar typ aldrig min status.
  • Sol Skugga, 28 år, Malmö/Stockholm– Nej, jag är artist och använder allt jag kan för att marknadsföra mig. Jag använder mobilen för att ”pinga” och lägger säkert två timmar per dag på att uppdatera och svara på mejl.
  • Malin Wallén, 18 år, Nälden– Nej, men det är det första jag gör. Jag uppdaterar 2-3 gånger per dag.
  • Sara Eriksson, 18 år, Strömsund– Nej men om jag loggar in fyra gånger per dag så uppdaterar jag säkert dubbelt så många gånger.

Känner du dig stressad när du inte har upp-daterat ditt facebookstatus på länge?
Då kanske du har drabbats av ”status update anxiety”, SUA.

Annons

Den amerikanske psykologen Graham Jones har myntat uttrycket ”status update anxiety” som till svenska översätts status-uppdatera-ångest.

Det är precis vad det låter som; ångest och stress framkallat av att inte ha uppdaterat sitt facebookstatus eller twitter på länge.

Båda dessa tjänster erbjuder användarna en möjlighet att hålla omgivningen underrättad om allt från hälsotillstånd till var de är och med vem.

På facebook används en statusrad som kan uppdateras så ofta som användaren önskar. Twitter är en enklare form av bloggtjänst. Inläggen visas på profilsidan men kan även skickas till de som är intresserade av den twittrande personens tankar. Ett inlägg består av max 140 tecken. I praktiken betyder det en eller högst två meningar.

Graham Jones menar dock att det bara är i extrema fall som det rör sig om SUA. Det handlar om när uppdateringarna i den virtuella verkligheten går före allt annat som händer i den fysiska verkligheten.

En av anledningarna till detta ska vara att vi människor är sociala av naturen. På samma sätt som vi ringer någon ”bara för att säga hej” och få berätta vad vi gör så berättar vi det via facebook och twitter för att få respons och känna oss mindre ensamma.

En annan anledning är att internet erbjuder oss möjligheten att vara någon annan, någon som är mer självsäker och utlämnande än vi annars skulle våga vara i verkliga livet.

Mer läsning

Annons