Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Styrkedemonstration av framtidens skidstjärnor

/
  • Matheus Gjersvold-Abrahamsson hade satsat extra på att lyckas bra i just Lilla Östersundsspelen, inte så konstigt då att han blev så här glad när han skar mållinjen före alla andra.   Foto: Denny Calvo
  • Linnea Wikberg, Utrikes, var helt utpumpad efter att ha speedat sig runt den tuffa banan i Lilla Östersundsspelen. Linnea blev femma  i flickor 9.

Ett magiskt fjäderlätt snöfall ramade in Lilla Östersundsspelen i lördags. Ännu mer fjäderlätt underhållning bjöd framtidens skidstjärnor på ... fast Matheus Gjersvold-Abrahamssons förklaring till farten i spåren var mer jordnära än magisk:
– Det är så kul att träna, säger 10-åringen.

Annons

Bara i den yngsta klassen, barn upp till åtta år som körde utan tidtagning, stod 138 par skidor på startlinjen och lika många fanns fördelade över 16 olika klasser för åldrarna 9–16 år. Alltså; nästan 280 skidungdomar totalt.

Det är med andra ord ingen överdrift att kalla Lilla Östersundsspelen för en rejäl styrkedemonstration av framtidens storrännare.

I de yngsta klasserna visade Utrikes Skidklubb från Hammerdal en särskild slagstyrka genom att ta hem tre av fyra guldmedaljer.

Bland annat genom tvillingsyskonen Gry och Matheus Gjersvold-Abrahamsson som vann sina klasser H10 och D10 i mycket snygg stil.

Matheus var först ut och kunde efter att ha jublat på mållinjen berätta om sitt lopp:

– Jag låg trea efter stakningen i starten, sen när man fick börja skejta gick jag upp på andra plats och sen till ledningen. Men jag hade ett fall också, jag fick staven under skidan.

Blev du stressad eller vad hände?

– Nja ... jag var nog lite kall och stel, jag tror jag tog av mig överdragskläderna för tidigt, berättar Matheus

När fältet kom till den tunga backen som arrangörerna hade lagt in på den 1,5 kilometer långa slingan visste Matheus exakt vad han skulle göra.

I den backen gäller det att ta det lite lugnt, eller hur?

– Nja ... så tänker inte jag, jag tänker att nu jäklar ska jag ta den här backen så fort det bara går. Det gäller att vara först upp på toppen så att man leder när utförsåkningen börjar, förklarar Matheus.

Och som ni förstår fungerade taktiken klockrent. Över upploppet gasade han för fullt trots att segern blev klar. Jublet på mållinjen visade att segern var efterlängtad, detta trots att Matheus är ganska segervan.

– Men det är det här loppet jag har satsat på, i fjol blev jag trea trots att jag nästan inte hade tränat skejt alls ... därför var det härligt att få vinna nu, säger Matheus.

Och han hinner precis avslöja framgångsreceptet innan han får viktigare saker för sig än att svara på tidningsfrågor:

– Jag tränar mycket, ibland kan det en hel mil bara för att det är så kul ... men nu måste jag heja på syrran.

– Kom igen Gryyyyy, ropar Mathues samtidigt som tvillingsystern passerar mållinjen som segrare i D10.

Det verkar som att det där milspåret i Hammerdal gör susen.

Eller kanske finns det fler orsaker till klubbens framgångar ... segraren i D9 kommer nämligen också från Utrikes Skidklubb och hon hade, förutom tuff träning, ett annat sätt att ladda:

– Jag åt tomtegröt med kanel och socker i morse, avslöjar Gabriella Pålsson.

– I bland blir det havregrynsgröt ... men oftast tomtegröt.

En önskan, Gabriella, efter att vi sett lördagens superrappa insats: Byt aldrig bort tomtegröten.

Trots dessa tre segrar blev faktiskt inte Utrikes tävlingarnas mest segerrika klubb, det blev Offerdal. Efter klara segrar för Elias Dahl (H13), Hedda Bångman (D14), Emma Gustavsso (D16) och en spurtseger för Adam Clareus (knappt före Stockviks Simon Åslin i H15) landade Offerdals SK på fyra segrar.

Det blev också två klassegrar för Duved, Stöde, Sveg och Häggenås. Åsarna fick nöja sig med en seger, men det var inte vilken som helst: Sven Leanders enormt täta upploppsduell mot Spikbodarnas William Ehn i dagens första tävlingsklass H9 satte tonen för hela dagen.

Mer läsning

Annons