Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Styrelser nekas ansvarsfrihet

Den förra ledningen i Carnegie nekades ansvarsfrihet på fredagens bolagsstämma.
Däremot fick den nuvarande styrelsen klartecken.

Annons


Bolagsstämman i det tidigare börsbolaget D Carnegie & Co hade att ta ställning till om ett antal styrelsekonstellationer skulle beviljas ansvarsfrihet eller inte.
Till slut blev beslutet att de tidigare styrelserna som letts av ordförande Anders Fällman inte skulle beviljas ansvarsfrihet, uppger Aktiespararna.
Däremot fick styrelsen under ledning av Rolf Åbjörnsson ansvarsfrihet. Han valdes också som ordförande i den nya styrelsen.
Slog inte till bromsen
En lång rad Carnegiekändisar som exempelvis styrelseordföranden Anders Fällman och vd:arna Anders Onarheim och Mikael Ericson hängs ut i den granskningsrapport som advokat Lars Edlund presenterade strax före påsk.
– De fokuserade mer på intjäning än på risk, säger Lars Edlund.
De slog inte till bromsen när det gällde finansmannen Mats O Sundqvists krediter, som till slut fällde bolaget när Riksgälden i november tog över ägandet för att undvika en konkurs, som kunde ha fått katastrofala konsekvenser för bank- och finansmarknaderna.
För låg värdering
D Carnegie & Co består numera av en vd och en kassa på 1 miljon kronor sedan staten i februari sålt investmentbanken och försäkringsmäklaren Max Matthiessen. Bolagets 7 000 aktieägare, med styrelseordföranden Rolf Åbjörnsson i spetsen, anser att värderingen av de båda dotterbolagen var för låg och att försäljningen skedde på felaktiga och lagvidriga grunder.
Bolagen värderades till 2,4 miljarder kronor eller nästan lika mycket som Riksbanken gav Carnegie i nödlån i höstas.
Vill ha omprövning
Därför har Rolf Åbjörnsson begärt att statliga prövningsnämnden ska ompröva värderingen av aktierna i investmentbanken och försäkringsmäklaren Max Matthiessen. Det skulle kunna ge lite pengar till de hårt drabbade aktieägarna, som annars riskerar att förlora alla sina pengar.
Prövningsnämnden kan liknas vid en skiljenämnd och det kan ta upp till ett år innan prövningsnämnden fattat sitt beslut.
Ett femtiotal aktieägare var representerade på stämman vilket kan jämföras med fjolårets extrastämma då 200 personer kom.

Mer läsning

Annons