Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sture Nilsson

/

Konsulten Sture Nilsson, Uppsala och Hammerdal har avlidit i en ålder av 62 år. Närmast sörjande är exhustrun Gertrud samt sönerna Victor och Oscar.

Annons

Sture Nilsson är död, vid blott 62 års ålder. Han tillhörde en krets 40-talistjämtar som i mitten av 1960-talet lämnade Jämtland. Alla pluggade vi vid ÖHAL – Östersunds högre allmänna läroverk eller Östersunds handelsgymnasium. Sture kom från Hammerdal. Vi andra kom från andra orter runt om i Jämtland. Åren i Östersund knöt oss samman. Det skulle visa sig att banden höll alla år. Efter studenten och militärtjänsten åkte många till Uppsala.

Student- och nationslivet på ”Norrlands” passade den utåtriktade, alltid glade, mysige Sture. Han var skötsam i sina företagsekonomiska studier samtidigt som han var klubbchef på den stora nationen. I början av 1970-talet var vi klara med studierna och arbetslivet påbörjades. Olika vägar valdes. Påfallande många valde läkemedelsbranschen och Pharmacia, som var stort, internationellt och lockande. Sture startade som läkemedelskonsulent och karriären tog raskt fart. Hans kreativitet, idérikedom och initiativlystnad kom till sin rätt. Efter bara några år befann han sig i Italien och Milano. Arbetsuppgiften som marknadsförare där nere passade Sture. Han formades och påverkades av den italienska livsstilen. Hammerdalsgrabben blev ”italienare”. Han kom att stanna i 13 år.

Sture återvände emellertid till Uppsala och etablerade sig som konsult. Hans styrka var att se öppningar och möjligheter i alla marknadsföringssituationer. Det kunde gälla privatisering av sjukhus, utveckling av golfklubbar eller rena kulturprojekt. Nästan alltid med involvering av en eller flera av oss Uppsalajämtar. Omvänt var ett bollande av en egen idé med Sture alltid givande. Han ifrågasatte, opponerade och till och med provocerade, men alltid med konstruktiva avsikter och med glimten i ögat. För att få fart på en diskussion var han den förste att med sina frimodiga brandfacklor utmana omgivningen.

Generositet och gemytlighet var Stures främsta drag. En gediget god och alltid optimistisk kamrat, som alltid hade en vänlig omtanke och ett glatt hejarop till hands. Han hade relationer till och kontakter med väldigt många människor. Själv drabbades han de sista åren av motgångar.

Det skänker oss klen tröst att han nu har lugn och ro och det kommer att ta lång tid för oss att inse han inte längre finns bland oss.

Vi är tacksamma för allt Sture gav oss.

För kamraterna i Jämtland och Härjedalen

och på Norrlands nation

i Uppsala.

Nisse Bergvall,

Birger Ekerlid,

Sam Persson och

Staffan Sandler

Mer läsning

Annons