Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stuprörstänket

Annons

"Det mänskligt och ekonomiskt kloka ur ett helhetsperspektiv för kommunen att satsa på barnen tidigt, är för en skolchef med ett budgetansvar en dålig affär. Så ofta blir det att man silar mygg och sväljer kameler, man spar på de här tämligen billiga insatserna under låg- och mellanstadietiden för barnen och sedan får man ohyggligt höga kostnader i tonårstiden. Men de drabbar socialtjänsten i ett helt annat konto vid en helt annan tidpunkt". Det säger nationalekonomen Ingvar Nilsson till Ekot. Nilsson har tillsammans med en kollega, på regeringens uppdrag, räknat på värdet av att sätta in tidiga insatser för elever med särskilda behov. Slutsatsen är att sådana åtgärder snabbt, inom några år, betalar sig tillbaka. Problemet är att vinsten inte slår igenom i samma budget som pengarna togs från. Där är utgiften bara en utgift, en kostnad för pressade skolpolitiker. Men för samhället är det en lönsam investering.

Det finns andra exempel på samma tema. Att som reumatiker erbjudas behandling med biologiska läkemedel kan vara skillnaden mellan svår värk, kryckor, sjukskrivning och att arbeta och ha en aktiv fritid. Men behandlingarna kostar landstingen skjortan, upp till 150 000 kronor patient/år. Plusposten, den uppstår någon annanstans.

Varför höjer då inte fler politiker blicken, ser de långsiktigt positiva effekterna av att satsa förebyggande? Det låter ju så enkelt. Det krävs ett visst mod att försvara en insats som i bästa fall kommer att ge effekt på fem-tio års sikt, men som kräver neddragningar på annat håll och vars negativa effekter får omedelbart genomslag. Finns en sådan förståelse hos medborgarna? Ni får det lite sämre för att vi gemensamt ska få det mycket bättre om några år. Det är en svår argumentation.

Men med den typ av underlag som Ingvar Nilsson och hans kollegor presenterar, blir det förhoppningsvis lite lättare att bryta sig loss från det innevarande budgetårets tyranni.