Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Studie: Åtalade döms efter utseende

Brottslingar bedöms lätt efter vilket kön de har och hur de ser ut.
Manliga domare dömer män hårdare än kvinnor, hävdar en ny studie.

Angela S. Ahola vid Stockholms universitet lägger på fredagen fram en avhandling där hon har låtit 323 erfarna domare, åklagare, poliser och advokater fatta beslut och döma i tre påhittade rättsfall. Studien visar på skillnader i bedömningarna beroende på vilket kön den åtalade har och hur han eller hon ser ut.

Manliga domare och nämndemän bedömde åtalade av samma kön hårdare än kvinnor. Åklagare, advokater, poliser och juridikstudenter bedömde, oavsett eget kön, de manliga åtalade hårdare än de kvinnliga.

Hos kvinnorna i denna kategori, som inte hade någon dömande roll i rättsprocessen, visar studien dessutom skillnader i bedömningen beroende på den åtalades utseende.

Enligt Angela S. Ahola visar studien också att även ögonvittnen påverkas av hur de åtalade ser ut.

– Det är normalt att vi bildar oss en uppfattning om människor vi möter i vår vardag, men det är allvarligt om det också sker inom rättsväsendet. Då är inte alla lika inför lagen, säger Ahola till TT.

Hon understryker att utseende och kön inte får ha någon betydelse i domstolarna och anser att bristerna måste rättas till.

– Det går absolut att förbättra läget, säger hon.