Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Studentgarantin tränger bort statsanställda

Statligt anställda kommer inte längre att ha kvar sin gräddfil in på bostadsmarknaden i Östersund. De lägenheter som tidigare vikts för statliga myndigheter ska bli student­bostäder.

När garnisonen lades ner för drygt fem år sedan så lokaliserades ett antal statliga myndigheter till Östersund. För att underlätta etableringen av de nya myndigheterna så ställde Östersunds kommun ett antal lägenheter till förfogande via Östersundsbostäder. Tanken var att anställda vid myndigheterna skulle få hyra små möblerade lägenheter under en övergångsperiod när de letade efter ett permanent boende.

Den fastighet som ställdes till förfogande ligger centralt i Östersund på Rådhusgatan 54. I huset finns 45 små möblerade lägenheter. Alla utom tre är 28 kvadratmeter stora, två är 46 kvadratmeter och en 47 kvadratmeter.

Men nu har Östersundsbostäders styrelse beslutat att dra in den förmån som vissa statsanställda kunnat dra nytta av. Lägenheterna behövs framöver för att kommunen ska kunna hålla sitt löfte om bostäder till alla som studerar vid Mittuniversitetet.

De som bor i huset kommer dock att få bo kvar så länge de önskar säger Österundsbostäders vd, Bengt Rådman.

– Det som händer nu är att vi vid uppsägningar från hyresgästernas sida kommer att omvandla lägenheterna till studentboende.

Han tror att det fram mot höstterminen kan finnas ett drygt tiotal lediga lägenheter i fastigheten som då kan tas över av studenter. Resten får omvandlas successivt efter att de statsanställda väljer att flytta.

Som alternativ för lägenheterna på Rådhusgatan så erbjuder Östersundsbostäder nybyggda lägenheter i området Valhall. Men de nyproducerade lägenheterna är förstås dyrare. De små lägenheterna på Rådhusgatan kostar 3 400 och 4 100 kronor i månaden så ligger de nya lägenheternas hyror på mellan 5 800 och drygt 10 100 kronor per månad.