Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strunta i veganerna

I juletid svämmar tidningarna över av insändare från vegangrupper, som vill få oss att sluta äta korv, julskinka, revben och annat gott.

Men utan kor, grisar, får, getter och höns skulle det varken finnas veganer eller djurrättsaktivister. Ja, inga andra människor heller. Det är dessa djur som är grunden till hela vår kultur.

När vi började ta djuren till hjälp utvecklades vår kultur. Plötsligt hade det för oss osmältbara gräset omvandlats till något som vi kunde äta. Getter kunde äta de taggigaste buskar och sen mjölkas. Grisar och höns gick och rotade och vi fick fläsk och ägg. Dessutom utan någon större kraftansträngning. Till att odla jorden med hackor åtgick det oftast mer energi, än vad som kunde utvinnas av det man odlade. Ett problem som delvis gäller även i dagens rationella jordbruk. Något mera energieffektivt och utsläppsneutralt än betesdjur finns inte.

Detta har den urbaniserade människan helt glömt bort. Det är omoraliskt och barbariskt att slakta djur. Dricka upp mjölken för den stackars kalven! Men samma organisationer, som anser det grymt att slakta en gris, tycker det är OK att vargen får bita ihjäl älgar, får och hundar och börja äta på dem medan de kanske ännu lever.

Köp svenskt och strunta i all antiköttkampanj.

Ät din julskinka, revben och prinskorv med gott samvete.

Erika Sörengård

Ordförande Landsbygdspartiet oberoende, LPo.

Håller du med? Vill du skriva en insändare eller debattartikel i ämnet så klicka här och skicka in direkt till oss på LT! Glöm inte att referera till vilket ämne det är du har åsikter om.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel