Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strötimmar som förstör

Stereotypen rörande den svenska arbetarklassen sätter generellt den manlige industriarbetaren i centrum. Smutsigt och tungt arbete, sämre villkor och ersättning än vad ett arbete med kroppen, hälsan och livet som insats förtjänar.

I den snart sagt mytologiska bilden av den svenska arbetarklassen är kvinnan inom vården och omsorgen osynliggjord. Trots att det är hon som i dag utgör arbetsmarknadens största förlorare.

För det är hon som sliter ut sig med tunga lyft, det är hon som är deltidsarbetande och sjukskriven, det är hon som jobbar i organisationer med så slimmade resurser att det varken finns plats för henne eller de hon sörjer för, det är hon som har en lön som på intet vis motsvarar hennes samhällsansvar och det är hon som tvingas gå delade turer.

Ekot har granskat de delade turerna. Delade turer som innebär att arbetsdagen styckas upp i två delar, med någon timmes obetalt uppehåll mellan de två arbetspassen. Missnöjet med de delade turerna är med rätta stort. Dagen styckas upp för de anställda, strötimmarna mellan arbetspassen är timmar av liv som förslösa på ett tidsmässigt vakuum skapat av arbetsgivare.

De delade turerna är ett samhällsproblem. Av det enkla skälet att de utgör en av många beståndsdelar som skapar arbetsvillkor som gör yrken inom vård och omsorg till oattraktiva yrken.

Vi har inte råd med delade turer och usla arbetsvillkor för alla de som arbetar inom omsorgen.

Vår befolkningspyramid är ställd på ända, vi blir allt äldre och därför också allt mer vård- och omsorgskrävande.

Det betyder också att arbetsvillkoren för de som arbetar inom denna typ av sektor är en avgörande framtidsfråga.

Jenny Wennberg