Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strömsundsbron, ett lysande smycke

Snart får Strömsund ett lysande smycke vid sin södra infart. Fasadbelysningen av bron håller äntligen på att sättas upp.

Den unika Strömsundsbron är ett av Strömsunds starkaste varumärken. Redan för fem år sedan, när bron fyllde 50 år, bestämde man att försöka åstadkomma en fasadbelysning. Det var främst "Positiva Strömsund", en sammanslutning från kommunen och de lokala företagarna, som agerade i saken.

Nu blir fasadbelysningen äntligen verklighet. Trafikverket har beställt den, företaget Solljus i Östersund har designat och konstruerat den, och i den bitande nordanvinden stretar Anders Eklund, Anders Svedestedt och Mikael Högström från krokomsföretaget Z-signaler för att sätta upp den:

– Bron är kulturminnesmärkt så vi får vara försiktiga, och till exempel inte borra i den, säger Anders Eklund som är Z-signalers ägare.

Han visar de strålkastare man monterat längst ned vid vajerfästena. De kommer att belysa vajrarna ända upp, och även balkarna i brospannet kommer att förses med lampor:

– Om cirka en vecka hoppas vi att belysningen ska kunna tändas. Vi hoppas att snön dröjer, för det blir så halt på balkarna.

Företaget byter samtidigt ut alla lampor i vägbelysningen över bron, till mycket mera energisnåla armaturer:

– Vi sänker effekten från 125 till 35 W, säger Anders Eklund.