Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strömsunds kommunalråd om busskort till unga: "Länstrafiken måste förstå hur vår verklighet ser ut"

Länets ungdomar reser gratis med buss – men en kommun har ännu inte infört de fria resorna. Strömsunds politiker är inte överens med Länstrafiken.
– Länstrafiken måste förstå hur vår verklighet ser ut, säger kommunalrådet Göran Bergström (S).

I Åre, Berg och Bräcke har ungdomarna haft fria bussresor en längre tid – med gott utfall. I år har även Östersund, Ragunda, Krokom och Härjedalen tagit beslut om att ungdomar upp till 19 år ska få åka gratis på bussarna i länet.

Strömsunds kommun vill haka på tåget, men ännu har kommunen inte hittat någon lösning med Länstrafiken.

– Vi är överens om att vi inte är överens, säger Göran Bergström.

Anledningen är att Strömsunds kommun vill införa ett kort som ger gratis bussresor för ungdomar mellan 13 och 19 år. Där säger Länstrafiken stopp eftersom deras ungdomskort bara gäller för ungdomar 6–19 år.

– Vi har stött på Thomas Hägg och Länstrafiken flera gånger sedan i april. Hittills säger de att de inte har det alternativet. Men då är inte vi med. Vi vill försöka förhandla oss till det så att det gäller ungdomar mellan 13 och 19 år, säger Göran Bergström.

Läs mer: Länstrafiken ger inget specialerbjudande till Strömsund: "Take it or leave it"

Politikerna i Strömsund bedömer att många som är yngre än 13 år inte kommer ha möjlighet att utnyttja ett busskort med gratis resor och att kommunen då betalar för dessa kort i onödan.

– Länstrafiken har inte ett utbyggt trafiknät i Strömsunds kommun till alla de byar där vi vet att vi har barn boende. Det är många barn som över huvud taget inte skulle kunna utnyttja det här. Det är egentligen bara de som bor längs E45:an. Vi är en väldigt stor kommun. Det är lätt för kommunerna som bara bor efter E14. De hoppar på bussen när som helst och det går bussar i princip varannan timme. Här går det en buss en gång på morgonen, och då kommer de inte hem på kvällen, säger Göran Bergström.

Bedömningen som politikerna i Strömsund har gjort är att ungdomarna mellan 13 och 19 också är de ungdomar som reser mest.

– Den senaste rapporten som kom från Länstrafiken visar att de flesta ungdomar som reser är i det åldersspannet, så vi ligger helrätt. Vi tycker att Länstrafiken borde ändra sig utifrån den verkligheten vi lever i, säger Göran Bergström.

Läs mer: Nej till fria bussresor för Strömsunds ungdomar

Han är medveten om att Strömsund just nu är den enda kommun i länet som inte erbjuder fria bussresor till sina ungdomar.

– Så är det, men vi är den till ytan största kommunen i Sverige. Det finns ingen annan kommun som har de avstånden som vi har. Det är bara att köpa en kartbok och titta på kartan hur det ser ut. Vi ska ta med oss en kartbok till Thomas Hägg nästa gång, så får han se hur Strömsunds kommun ser ut.

Läs mer: Bussresorna tar hela Andreas barnbidrag

Läs mer: Andreas kan vinna kampen om bussresorna