Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strömsunds kommun arrangerar "prepper"-utbildning

Strömsund är Sveriges sjunde största kommun till ytan.
I vår kommer kommunen att erbjuda en kurs i överlevnad de första 72 timmarna efter en kris.
– För oss handlar det om att ha väldigt bra lokalkännedom. Att veta var behoven är störst, säger Irene Tängmark, säkerhetschef på kommunen.

Annons

Stormen Ivar förra året satte kommunens krisberedskap på stort prov. Många byar drabbades av strömavbrott och var i behov av hjälp. Stora Blåsjön fick hjälp i form av ett elverk som kördes upp till byns enda affär, för att den skulle kunna drivas under strömavbrottet. Men det är inte så att kommunen sitter på ett flertal elverk att disponera i kristider.

– Vi har begränsat med resurser och måste alltid göra en bedömning över var behovet är störst, säger Irene Tängmark.

Som LT berättade i tisdagens tidning har paret Långström i Stora Blåsjön investerat 30 000 kronor för att överleva en kris. Man har bland annat skaffat två elverk.

– Då har de gjort en bedömning att det behövs, säger Irene Tängmark.

Under stormen Ivar fungerade inte ens radion. Är det rimligt?

– Nej, den ska fungera. I det här fallet har jag fått det beskrivit för mig att det var ett reparationsarbete av masten som ställde till det. Ett stort problem är annars telekommunikationen. Man ska alltid kunna ringa 112, men just nu är det inte så.

Ni är till ytan Sveriges sjunde största kommun. Vad ställer det för krav på er under en krissituation?

– För oss handlar det om att ha väldigt bra lokalkännedom. Att veta var behoven är störst. Var ska vi skicka resurserna först?

Bedömer du att kommunens beredskap är god i kristider?

– Ja, det tycker jag att den är.

Irene Tängmark känner dock, precis som Staffan Edler (försvarsdirektör vid länsstyrelsen), en oro över att kommuninvånarna tror att alla kan få hjälp i en krissituation.

– Jag delar hans oro. Det är också därför som vi i vår kommer att anordna utbildningar som handlar om hur du ska klara dig själv i 72 timmar.