Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strömsunds företagare bäst i länet

Årets företagarkommun i länet är Strömsund, där kommunen klättrar 195 placeringar i riksrankingen.

Platsen för tillkännagivandet var Fyrås Trä och Impregnering AB.

– Vi vill finnas bland dem de handlar om, nämligen företagen, säger Anette Tandberg, regionchef Företagarna Jämtland Härjedalen som presenterade resultatet under tisdagsförmiddagen.

Årets företagarkommun är ett samarbete mellan Företagarna och UC som vill visa var företagandet utvecklats bäst under det senaste året. Och utifrån boksluten 2011-2012 mellan aktiebolagen kommer de fram till sin ranking.

– Det handlar om där företagandet utvecklats mest, betonar Anette Tandberg som också berättade att tillverkningsindustrin går allra bäst i Strömsund, där 65 procent redovisar ökat resultat.

– Det gäller att kunna koppla resultatet till sysselsättning. Vi upplever en positiv trend nu. Bara i år har vi 18 nystartade företag som gått genom SUAB och vid årsskiftet ska vi ha minst 20, säger Anders Blomberg, näringslivschef SUAB.

– Arbetslösheten ser väldigt annorlunda ut i vår kommun. Vi har runt 14 procent arbetslöshet i nordvästra Jämtland medan i Hammerdal ligger arbetslösheten runt 3 procent, där Hammerdal är ett gammalt företagarområde, säger Lennart Oskarsson, styrelseordförande SUAB.

När det gället rankingen av Sveriges uthålligaste tillväxtlän hamnar Jämtland i mitten.

– Det visar att jämtländska företag är duktiga på att parera konjunktursvängningarna. Här finns jäklar anamma och vi är stabila, säger Anette Tandberg som också redovisade trenden att jämtländska företag vill växa.

– Men de hittar inte kompetensen.

– Det genomsyras också i vår kommun. Men det ska bli intressant och se hur utvecklingen blir om sex, sju år, säger Anders Blomberg.

Sammantaget har Jämtlands län tredje bästa utvecklingen i Sverige, efter Stockholm och Norrbotten. Det ska jämföras med en 18:e plats i fjol.