Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktoria väntar på sin första björn

/
 • – Det känns spännande och det pirrar i magen. Eftersom jag bara skjutit en orre tidigare undrar man hur det skulle kännas om det kom en björn framför bössan.
 • När solens första strålar kommer genom skogen på fredagsmorgonen ska Victoria Winberg sitta på pass och           vänta på sin första björn. Foto: Jan Andersson
 • Största delen av Victorias jakthelg kommer hon få sitta i ett jakttorn och spana efter björn.

– Tidigare har jag bara skjutit en orre. Nu ska jag vara med på min första björnjakt. Det kommer förstås att kännas lite extra pirrigt i magen.

Det säger Viktoria Winberg från Östersund som är en av få kvinnliga jägarna i länet som kommer att vara med i björnskogen när jakten drar igång tidigt i morgon bitti.

Annons

Klockan tre på fredagsmorgonen kommer väckarklockan att ringa hos Viktoria Winberg i den nybyggda jaktstugan vid Görvikssjön utanför Hammerdal. Då är det dags för henne att fylla kaffetermosen och göra några goda mackor av fullkornslimpan hon köpt bara för den här dagen.

När allt är klart är Viktoria redo att åka ut på sitt livs första björnjakt. När solen är på väg upp kommer hon och de övriga jägarna i de sammanslagna jaktlagen att få sina pass utdelade.

Det är sammanlagt 35 jägare från Görviks, Jämtlamells och SCA:s jaktlag som kommer att jaga tillsammans på de sammanlagt 20.000 hektar stora området och jaktledaren för Görviks jaktlag är Viktorias sambo, Erik Olofsson.

– Det är kul att få dela jaktupplevelsen med henne, säger Erik. Det är bättre än att ha dåligt samvete för att man åker iväg ensam och jagar.

Viktoria tycker i sin tur att det känns stort att få vara med på jakten, men hon tycker det är synd att inte fler tjejer är med och jagar.

Det var fyra år sedan Viktoria tog jägarexamen och hon tycker att jakten ger henne nya dimensioner när det gäller att vistas i naturen.

– Visserligen har jag varit med på älgjakt flera gånger men aldrig lyckats fälla någon. För något år sedan hade jag en fin tjur som passerade mitt pass, men innan jag hade fått upp geväret så hann den försvinna.

Så det enda i djurväg som Viktoria har fällt hittills är en orre.

– Så skulle jag nu få en björn framför geväret så är det en viss skillnad, ler hon.

Viktoria berättar att hon visserligen aldrig sett en björn i naturen men hon tror ändå att det behövs en viss avskjutning.

– Det är inte meningen att människor ska behöva vara rädda för att vistas i skog och mark, tycker hon.

Sammanlagt är det 70 björnar som får fällas i länet. 35 stycken söder om E 14 och 35 på norra sidan.

– Bara inom vårt jaktområde har det synts fem, sex olika individer, säger Erik Olofsson. I fjol sköts det en björn inom området, men jag tror det blir fler i år eftersom vi har utbildade björnhundar med i laget.

Viktoria kommer att jaga fredag till söndag och hon kommer att stå den största delen av tiden i något jakttorn.

– Det gäller att ha bra tålamod och mycket kaffe. Jag tror att jag har en mycket spännande helg framför mig, säger Viktoria.

Mer läsning

Annons