Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trångbodda holländare ska lockas till Strömsund

/
  • Holländare, tyskar och danskar ska lockas av Strömsunds natur och möjligheter. Nästa helg befinner sig Susanne Hansson och Inez Marcé Wiberg på kommunens inflyttarservice på en stor holländsk immigrantmässa. ”Vi har redan en databank på 500 holländare som anmält intresse för att flytta hit”, säger Inez.Foto: Catarina Montell

Nu ska Strömsunds flyttnetto bli positivt igen – med hjälp av tyskar, holländare och danskar. På en stor immigrantmässa i Utrecht, Holland, nästa helg ska kommunen göra reklam för sig.

Annons

Holländarna är trångbodda och det glesbefolkade landskapet i Jämtland och Härjedalen har visat sig vara populärt. Samtidigt har Strömsunds kommun de senaste åren minskat i invånarantal. Men med det EU-finansierade projektet ”Livet på landet” ska projektledarna Susanne Hansson och Inez Marcé Wiberg ändra på det.

Nästa helg befinner de sig i Utrecht, Holland, där en årlig stor immigrantmässa hålls.

– Det brukar komma cirka 11 000 personer som betalar för att gå in på mässan, säger Susanne och Inez.

Och eftersom avståndet till Tyskland och Belgien inte är så långt brukar även tyskar och belgare dyka upp, säger de.

Väl på den stora mässan är det ett nytt hemland som besökarna söker. Strömsund har tillsammans med Härjedalen och Bergs kommuner, Arbetsförmedlingen och Midscand i år byggt upp en monter med fäbodkänsla. För det är vildmarken och naturen som immigranterna lockas av.

– De söker ofta en annan livskvalitet än den de redan har. De vill kunna fiska sin egen fisk, skjuta sin egen älg och koka sin egen sylt. Sen har vi har billiga huspriser också, säger de.

Susanne och Inez uppgift under det treåriga projektet är att göra reklam för kommunen och agera kontaktförmedlare till de som vill flytta hit.

– Vi har redan en databank på 500 holländare som anmält intresse för att flytta hit, säger Inez.

Till dessa och alla andra som lockas av kommunen tipsar Inez och Susanne om lediga jobb samt fastigheter, tomter, och företag som är till salu. För en majoritet av de européer som flyttar hit ser snabbt affärsmöjligheter även ute i glesbygden. Och det är även projektets mål, att de som flyttar hit ska starta företag.

– Det är häftigt för många gånger ser de helt andra möjligheter än vi som redan bor här. Och de som kommer är väldigt pålästa om Sverige och har ofta lärt sig lite svenska redan, säger Susanne.

Senast Strömsunds kommun drev ett liknande immigrantprojekt, mellan 2000–2003, lyckades de få fler som flyttade in än som flyttade ut ur kommunen.

– Det hoppas vi nu också, att vi får ett positivt flyttnetto till 2012.

Annons