Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svävarbygget som ska bli en riktig landskamp

/
  • På Frostvikskolan ska sju elever på högstadiet tillverka en svävare. ”Det är spännande”, säger läraren Olle Pålsson. Foto: Jonas Ottosson

Elever på Frostviksskolan bygger en svävare. På andra sidan gränsen gör man samma sak. – Sedan blir det en tävling mellan Norge och Sverige, säger läraren Olle Pålsson.

Annons

Det var av en ren slump som Olle Pålsson kom i kontakt med Göran Ivanoff som driver företaget Ivanoff Hovercraft AB. Företaget är en av en av Europas ledande tillverkare av svävare.

Under förra året skickade Frostviksskolan in ansökan till Teknikföretagen.

Kort därefter beviljades skolan 50 000 kronor för att genomföra ett samarbetsprojekt med skolan i Nordli.

Till LT säger Olle Pålsson att han träffade Göran Ivanoff i samband med att han skulle laga sin motorcykel.

På sjön i Kycklingvattnet utanför Gäddede fick Olle Pålsson prova en stor svävare.

När han kom hem efter svävarturen övertygade han skolledningen i Nordli och Gäddede om att de skulle bygga varsin svävare.

– Vi har beställt byggsatser från Amerika och de har kommit. Nu håller eleverna på att översätta ritningarna från engelska till svenska.

På Frostviksskolan är det sju elever på högstadiet som arbetar aktivt med projektet. Någon gång under våren räknar man med att svävaren ska stå färdig.

– Förhoppningen är den. Sedan blir det en tävling mellan Norge och Sverige. Kanske kan vi sälja svävaren efteråt och få tillbaka en del av pengarna, säger Olle Pålsson.

Annons