Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svante sätter fart på Backesågen

/
  • Det är ingen liten anläggning som Svante Westin köpt. Området är på 18 hektar och det finns 400 kvadratmeter kontorslokaler. ”Planen är att hyra ut kontor och lokaler”, säger han.
  • Svante Westin har köpt Backe Trä. Nästa år räknar han med att bolaget Fjällsjö Bioenergi ska omsätta 30 miljoner kronor. Foto: Jonas Ottosson

Nu blir det verksamhet på den gamla sågen i Backe. Svante Westin har köpt fastigheten av Backe Trä. Det nya företaget Fjällsjö Bioenergi kommer att tillverka träbriketter.

Annons

2005 lades Backe Trä ned. Efter det har det varit ovisst om vad som ska hända med fastigheten. Nu har Svante Westin, född och uppvuxen i Jansjö utanför Backe, köpt fastigheten.

Hans planer väcker nytt hopp i Fjällsjöområdet.

När LT är på besök ringer det i hans telefon. Det är någon som undrar när Fjällsjö Bioenergi ska börja anställa folk.

– Det här är en av Norrlands bästa industritomter. Det är ingenting som är förstört och sedan finns det stora asfalterade ytor.

Precis utanför området går Inlandsbanan. Det finns också planer på att använda sig av den transportmöjligheten.

Den sista september tog Svante Westin tog över fastigheten.

– Det är inte gratis att köpa fastigheten. Men jämfört med ett storstadsområde så hade det varit tiotals miljoner kronor.

Tanken är att Fjällsjö Energi ska tillverka träbriketter som sedermera ska säljas till värmeverken i Sverige – men förhoppningsvis även utomlands.

Enligt Svante Westin finns råvaran utanför knuten. Det handlar främst om spån, restprodukter och energived från industrin.

Vidare säger han att träbriketter är billigare att tillverka än till exempel pellets. Han tror att träbriketter är ett av framtidens energibränslen.

– Jag hoppas att vi är i gång i en begränsad produktion inom en månad. Det håller på att bli en global marknad av det här. I dag är behovet omättligt, det byggs ju mycket kapacitet i värmeverken.

Nästa år, i augusti, räknar Svante Westin med att bolaget ska omsätta 30 miljoner kronor och vara sex anställda.

Och inom några år räknar Fjällsjö Bioenergi med att omsätta 120 miljoner kronor.

Svante Westin har investerat i flera nya maskiner. De ska nu sättas ihop och tas i drift.

Annons