Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömsund vill införa vårdnadsbidrag – när man har råd

/

Strömsunds kommun funderar på att införa ett kommunalt vårdnadsbidrag.

– Vi är positiva, men vi vill veta kostnaderna först, säger Karin Stierna (C).

Annons

För den som stannar hemma och tar hand om sitt barn kan det nästa år bli aktuellt med vårdnadsbidrag. Bidraget är på 3 000 kronor i månaden för den som har barn mellan ett och tre år.

Enligt kommunalrådet Karin Stierna är införandet av vårdnadsbidraget ett förslag från Rättvis demokrati. Barn- och utbildningsförvaltningen har undersökt hur många som är intresserade i Strömsunds kommun och vad kostnaden eventuellt blir.

I en enkätundersökning som skickades ut till över 300 personer var fler än väntat intresserade av ett kommunalt vårdnadsbidrag. 140 svarade och 55 personer var positiva.

– Det var fler än vad jag hade trott från början. Även om vi har fått lite signaler, säger Karin Stierna.

I veckan kom frågan upp på politikernas bord. Till LT säger Karin Stierna att vårdnadsbidraget införande eller inte har lagts in i budgetarbetet.

För kommunen är det en ekonomisk fråga. Kostnaderna med ett vårdnadsbidrag hamnar på mellan 2,5 och 7,5 miljoner kronor beroende hur många som är intresserade.

Vad besparingen blir med färre barn i den kommunala barnomsorgen finns det i dagsläget inga siffror på.

– Det kan bli en avdelning mindre inom förskolan i till exempel Strömsund. Vi är positiva till vårdnadsbidraget, men vi måste titta djupare i frågan. Det här kan vi införa om vi har de ekonomiska musklerna, säger Karin Stierna.

– Kostar det mer än vad kostnaden är i dag, då måste vi ju hitta de pengarna.

Socialdemokraterna har deklarerat att partiet inte vill införa något kommunalt vårdnadsbidrag.

Kommunen har flera stora frågor att besluta om i höst. Förutom vårdnadsbidraget, en eventuell investering i ett vindkraftverk på cirka 30–40 miljoner kronor så ska budgeten för nästa år klubbas igenom. Men redan vid nästa fullmäktige måste politikerna bestämma om Jämtlandsvärme AB ska beviljas en borgen på 20 miljoner kronor.

– Det är en viktig satsning att vi är för en expandering av fjärrvärmenätet. Vi vill veta hur de har räknat på lönsamheten. De har nyligen fått en borgen på 20 miljoner kronor, säger Karin Stierna.

Annons