Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömsund valde eget förslag i regionsfrågan

Kommunstyrelsen i Strömsund beslutade i går att rösta igenom ett helt eget förslag till vilken region som kommunen bör tillhöra i framtiden.

Annons

Landstinget i Jämtland skickade i slutet av förra veckan ut en fråga till länets kommuner för att få veta hur de ställer sig till två olika alternativ till framtida regionsindelning. Ett alternativ kallas för Region norra Sverige som består av Norrbottens, Västerbottens och Västernorrlands län förutom kommunerna Sundsvall och Ånge.

Det andra alternativet kallas för Region mittsverige och inkluderar Jämtlands län plus kommunerna Sundsvall och Ånge.

Efter en lång diskussion och många turer hade kommunstyrelsens ledamöter inte att ta ställning till två utan i stället tre olika alternativ. Under diskussionen hade helt enkelt ytterligare en variant till regionsindelning smugit sig in bland alternativen.

– Vi tyckte att det var bäst att lägga fram det förslag som vi tycker att en region ska se ut, sade kommunalrådet Karin Stierna efter mötet.

Det blev alltså det tredje nya alternativet som vann majoritetens gehör i kommunstyrelsen. Den regionsindelningen som de flesta ledamöterna vill ha är att Jämtlands län och Västernorrlands län går samman till en stor mittregion i Sverige.

– Vi tror att den här regionen skulle bli mer bärkraftig och att vi har möjligheter till en bättre utveckling än om vi bara skulle gå samman med Ånge och Sundsvall, säger Karin Stierna.

Bakom beslutet ställde sig de borgerliga partierna plus vänsterpartiet. Socialdemokraterna hade som förslag att Strömsund ska tillhöra Region mittsverige och Rättvis demokrati förordade Region norra Sverige. Båda röstades ner.

Mer läsning

Annons