Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor ”tempelsal” hittad vid grottdykning i Bjurälven

/

Deltagare i årets expedition till Bjurälven i norra Jämtland hittade i går den mest imponerande undervattensgrottan hittills.

Annons

Under kartläggningen av systemet med vattenfyllda tunnlar ledde en av dessa vidare till en tidigare outforskad del.

– Vi uppskattar den till tio meter bred och cirka åtta meter hög. Vi har döpt den till Tempelsalen och det är ett våldsamt utrymme, säger Johan Utas som leder expeditionen i Bjurälven.

Det var i samband med de sista dykningarna i går som ljuset riktades in i den nya grottsalen. Den ligger cirka 190 meter in i systemet och nås genom att dykarna hoppar ner i en isvak och letar sig in i bergets vattenfyllda utrymmen den vägen.

I dag ska Tempelsalens längd utforskas närmare och enligt Johan Utas ser det ut att vara kalkstensbeklädda väggar därinne.

Dykningarna i det väglösa fjällområdet fortsätter i vart fall till torsdag och eventuellt några dagar till.

Man väntar på tillstånd från länsstyrelsen, på en begäran om att få ta med sig prover från en växt som hittats inne i tunnlarna på några ställen.

– Det ser ut som en rot och nu har vi testat att vifta med handen vid sidan om så att man får ett vattenflöde på rötterna. Dom är inte fossila utan mjuka eftersom de rör på sig och vi är ganska övertygade om att de är levande växter, säger Johan Utas.

– Rötterna är ganska djupt ner i stora gångar där det är låga vattenflöden vilket innebär att de inte slits bort utan sticker ut ur berget.

– Det är väldigt intressant att ta reda på om de lever där eller är inspolade. Rötterna är max en decimeter långa, säger Johan Utas.

Annons