Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skjuter på beslut om skolnedläggningar

/
  • ”Det känns konstigt att vi ska behöva skjuta upp frågan, men det  går inte att göra någonting annat”, säger Lars-Eric Bergman (M), ordförande i BKU.

Frågan om skolnedläggningar i Strömsund skjuts framåt.

– Skolor måste läggas ned. Det är jag övertygad om, säger Lars-Eric Bergman (M).

Annons

I går var det meningen att barn-, kultur- och utbildningsnämnden (BKU) skulle behandla skolchefens Lars Bobergs sparförslag på 17,3 miljoner kronor. Förslaget går ut på att skolorna i Kyrktåsjö, Bodum och Jormvattnet läggs ned och högstadierna i Backe och Hoting flyttas till Strömsund.

Sparförslaget har fått kraftig kritik från föräldrahåll. Nu blev det så att BKU skjuter fram frågan till 1 december då det är sammanträde i nämnden. En av orsakerna till det är att budgetramarna inte är tagna i kommunfullmäktige.

Sedan vill socialdemokraterna utreda sitt förslag om framtidens skola i Strömsund. Två miljoner kronor finns öronmärkta till en utredning som inte har påbörjats.

Enligt Socialdemokraterna, som fick igenom motionen vid kommunfullmäktige i juni med hjälp av Rättvis demokrati, är det meningen att en extern konsult ska genomföra utredningen.

Förra veckan gav också kommunstyrelsens arbetsutskott kommunchefen Anders Andersson i uppdrag att väga samman barn- och utbildningsförvaltningens budgetförslag med den lokalutredning som tekniska avdelningen som snart kommer att påbörjas.

– Det känns konstigt att vi ska behöva skjuta upp frågan, men det går inte att göra någonting annat. Detta är ett tufft förslag, säger Lars-Eric Bergman, ordförande i BKU.

Samtidigt håller Bergman med om att det har blivit långbänk i frågan. Han berättar att Kyrktåsjös skola eller icke vara har diskuterats i 15 år.

– Skolfrågor är svåra. Man måste omfördela budgetramen, så vi får mer pengar.

2003 gick det 1 577 elever i årskurs 1–9 och till år 2013 så kommer elevunderlaget att minska till under 1 000 elever.

Lena Johansson (S) säger att partiet håller fast vid vallöftet och är inte beredd att lägga ned någon skola under mandatperioden.

Var ska man ta alla pengar ifrån?

– Hur man ska omfördela pengar vet vi inte just nu, säger Lena Johansson.

Vidare säger Lena Johansson att Socialdemokraterna i Strömsund planerar att lägga en egen budget till kommunfullmäktige i november.

– Det är ingen som vill lägga ned skolor. Men vi är ansvariga och tvungna att ta hand om budgeten. Jag tror att förvaltningschefen har gått igenom alla förslag. Jag vet inte var man ska plocka 17 miljoner kronor, säger Lars-Eric Bergman.

Annons