Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SHB vill sälja alla lägenheter i Hoting, Backe och Rossön

Strömsunds hyresbostäder funderar på att sälja hela beståndet i Hoting, Backe och Rossön. Totalt rör det sig om över 200 lägenheter.

– Det är ju ägaren som har att ta ställning till det hela, säger vd:n Tord Sjödin.

Annons

I samband med att det kommunala bolaget gick ut med att man ville sälja gamla lokalkontoret i Backe och en fastighet i Hoting som det kom in förfrågningar om att köpa flera fastigheter.

Även i Rossön finns det ett intresse av att köpa hela beståndet. Sammanlagt finns det över 200 lägenheter i Backe, Hoting och Rossön.

På dessa orter har Strömsunds hyresbostäder i dagsläget mellan 20 och 30 procent vakanser.

Den grundläggande orsaken till de tomma lägenheterna är befolkningsutvecklingen.

Flera av fastigheterna ger inte tillräckligt med hyresintäkter och det påverkar bolaget.

Nu måste åtgärder vidtas.

Strömsunds hyresbostäder står inför att sälja delar av beståndet eller att flytta hyresgäster så enskilda fastigheter kan kallställas och sedan rivas.

– Den viktigaste biten är att det är en principiell fråga. Det är ju ägaren (kommunen) som har att ta ställning till det hela. Det står i vår bolagsordning. Det är ju ingen mening att vi ska ta upp diskussion med intressenterna om ägaren säger att vi inte får lämna orten, säger Tord Sjödin.

Och fortsätter:

– Vi säljer inte enstaka fastigheter på det här orterna. Antingen är det så att vi ska lämna alltihop, eller så får vi flytta på folk och tvångsställa och när vi har pengar så får vi plocka ned dem (fastigheterna).

När det gäller det gamla lokalkontoret i Backe så avvaktar Strömsunds hyresbostäder med att sälja eftersom det är mer intressant att sälja hela beståndet.

Till LT säger Tord Sjödin att det inte finns några planer på att planer på att röra fastighetsbeståndet i Hammerdal, Gäddede och Strömsund.

Samtidigt säger han:

– Händer det något radikalt så vi fundera över dem bitarna. Försäljning av hela beståndet är i dag inte aktuellt.

Frågan om det blir en försäljning av fastighetsbeståndet i Rossön, Hoting och Backe ligger nu på politikernas bord.

Frågan tas upp nästa vecka vid kommunstyrelsens arbetsutskott. Kommunrådet Jan-Olof Andersson (M) är positiv till att sälja på de aktuella orterna.

– Om det finns en privat aktör som kan hantera det bättre än kommunen så borde vi sälja. Jag tror att det finns ett värd i att ha en lokal fastighetsägare. Jag hoppas från politikernas sida att man är beredd att pröva en försäljning, säger han.

Andersson säger att det funnits diskussioner om att sälja hela fastighetsbeståndet, men att det blir en alldeles för dyr affär för Strömsunds kommun.

Annons