Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt arbetsgivaravgift ska få fart på Frostviken och Hotagen

/

Sänkt arbetsgivaravgift i Frostviken och Hotagen. Kommunalråden Karin Stierna (C) i Strömsund och Maria Söderberg (C) i Krokom vill göra området till ett pilotområde för utveckling och tillväxt.

Annons

Det Mitt-Skandinaviska regionprojektet är ett gränsöverskridande projekt mellan Strömsund, Krokom och de norska kommunerna Lierne och Rörvik. Nu har kommunalråden Karin Stierna och Maria Söderberg skickat en skivelse till bland annat näringsministern Maud Olofsson.

De vill göra Hotagen och Frostviken till ett pilotområde för utveckling och tillväxt.

– I det här lilla området bor det 1 500 personer och vi skulle vilja bli ett pilotområde. Vi vill pröva olika former av regionalpolitik, säger Karin Stierna.

Och fortsätter:

– Vi tycker det är ett lämpligt område med tanke på att inte bor så mycket folk. Det blir ju inga djupa hål i statskassan.

Vidare hoppas kommunalråden i Krokom och Strömsunds kommun att regeringen kan satsa på fler bostäder, sänkta arbetsgivaravgifter och en förbättrad täckning när det gäller bredband och mobiltelefon.

– I Frostviken är det ett problem för den som vill flytta in att få tag i ett hus. Det skulle underlätta om vi fick hjälp.

På den norska sidan har det Mitt-Skandinaviska projektet kontaktat Den norske Stats Husbank i syfte att få till stånd en försöksordning med nedskrivningslån.

Ett exempel är 500 000 kronor i topplån till marknadsränta. Lånet skrivs ned med tio procent per år under tio år med förutsättning att man bor där i tio år.

– Att få låna pengar till ett bygge (hus) är nästan omöjligt och ett bekymmer, säger Karin Stierna och syftar på Frostvikenområdet.

När det gäller arbetsgivaravgiften har Norge ett system med en geografiskt differentierad avgift.

I Lierne och Rörvik ligger den på 5,1 procent jämfört med Strömsund och Krokom som har 31,42 procent i arbetsgivaravgift.

Förutom detta söker de jämtländska kommunerna ekonomiskt stöd för att bredbands- och mobiltäckningen ska byggas ut. Det handlar i första hand om orter som Häggsjövik, Åkersjön, Bakvattnet, Rötviken, Hotagen, Gunnarvattnet, Gäddede, Jorm och Blåsjön.

Något svar på skrivelsen har varken Strömsund eller Krokoms kommun fått.

Annons