Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämre service i Frostviken när kommunen tvingas spara

/
  • Ulla Jonsson, turistchef  i Frostviken, är bekymrad över Strömsunds kommuns besparingar som slår hårt mot området där hon verkar.Foto: Jonas Ottosson

Frustrationen växer i Gäddede sedan Strömsunds kommuns besparingar stänger Medborgarservicen och bidraget till turistföreningen Frostviksfjäll i princip halveras. Men de boende ger inte upp.

Annons

I torsdagskväll kallade turistchefen i Frostviken, Ulla Jonsson, samman styrelsen för Frostviksfjäll för ett krismöte.

I slutet på januari kom meddelandet från kommunen att man säger upp avtalet för Medborgarservicen till den 1 april i år, den service som upprättades sedan kommundelskontoret lades ned.

Medborgarservicen innebar att kommunen bidrog med pengar så att föreningen kunde halvtidsanställa en person som kunde hjälpa med till med olika ärenden. Men det har också inneburit att turistbyråns verksamhet har kunnat säkerställas.

Turistbyrån drivs av turistföreningen och tjänsten att driva turistbyrån säljs sedan till kommunen.

Nästa bakslag blev marknadsföringsbidraget som turistföreningen årligen söker hos kommunen. Man sökte 150 000 kronor, men de kärva tiderna har gjort att kommunen bara kunde erbjuda 65 000 kronor.

– Det värsta är väl att de tar bort Medborgarservicen för Frostviksborna, säger Ulla Jonsson.

Frostviksområdet känner redan som det är att avståndet till centralorten gör att alla indragningar får betydligt större konsekvenser för dem i form av försämrad service för invånarna.

Bland annat Socialdemokraterna i området har i flera skrivelser till kommunen tagit problemet med bristande service.

Men de boende ger ändå inte upp. Under torsdagskvällen diskuterades läget med Frostviksfjälls styrelse och de fortsätter nu det arbetet med att hur man ska lösa planerna för framtiden.

– Positivt är också det gränsprojektet som pågår med Norge, säger Ulla Jonsson, och förklarar att det har blivit ett stort lyft för bygden.

Mer läsning

Annons