Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Renägaren: Jag vill ge min version av händelsen

– Jag har tagit illa vid mig av allt skitsnack, särskilt av en del av kommentarerna på nätet. Därför vill jag ge min version av vad som hände den gångna helgen.

Annons

Det säger Örjan Åhrén från Häbergsdalen, som är den renägare som sköt kommunalrådet Jan-Olof Anderssons bägge jakthundar i lördags, när de tagit sig in i Åhréns renfålla under fredagsnatten. Åhrén har fått elaka kommentarer för att han sköt hundarna, men många är också på hans sida i den här historien.

– Jag kom hem vid tiotiden på fredagskvällen och då hördes det ingenting från renfållan, som jag har någon kilometer från bostaden, säger Örjan Åhrén. Det var först morgonen därpå som jag hörde hundskall på avstånd och jag tänkte då direkt på renarna. Jag blev rädd eftersom jag vet att hundar tidigare tagit en ren i området.

Åhrén berättar att han kastade sig på skotern och körde till fållan. När han kom fram såg han de två hundarna som sprang bland renarna.

– Jag försökte få tag i dem men misslyckades, så då vände jag hem igen och hämtade bössan och ett lasso. När jag kom tillbaka till fållan försökte jag ytterligare en gång att få tag i hundarna, men det var omöjligt. Då sköt jag dem, säger Örjan Åhrén. Sedan åkte jag hem och ringde polisen för att anmäla vad jag gjort.

Han tror inte på att Jan-Olof Andersson försökt att ringa honom när hundarna rymde från hundgården.

Från det att jag kom hem tills jag åkte till fållan gick de tolv timmar. Ingen har försökt ringt mig under den tiden.

– Jag vet också anledningen, säger Åhrén. Jag har tidigare haft problem med Anderssons hundar när han släppt dem lösa. Därför ville han inte prata med mig nu.

Jan-Olof Andersson säger att han fick ett telefonsamtal från en granne en stund efter att hundarna rymt.

– Grannen berättade att hundarna var på väg mot Häbergsdalen, men att det inte var någon hemma i byn. Då fanns det inte heller någon anledning att försöka ringa till någon där.

När det gäller tidigare problem med hans hundar, säger Andersson att det var en händelse för 15 år sedan, som inte har något med den här historien att göra.

Jan-Olov Andersson berättar också att han fått många samtal om hundarna de senaste dagarna och samtliga som ringt har fördömt Åhréns agerande.

Mer läsning

Annons