Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningstjänsten vill varna för livsfarliga isar

/
  • ”Under bron är det massor av skoterspår. Därborta är isen tunn eftersom det kommer ut en dagvattenledning”, säger Jan-Erik Löfvenberg och pekar med handen.

Busåkandet med skoter under Strömsundsbron har ökat. Enligt kårchefen Jan-Erik Löfvenberg är det livsfarligt.
– Isarna är inte att lita på, säger han.

Annons

Förra helgen fick räddningstjänsten i Strömsund rycka ut och rädda två skoteråkare som hade kört vilse på Ströms Vattudal. På grund av det kraftiga ovädret hade en person hamnat långt utanför skoterleden.

Utanför Grönön körde personen ned i vattnet. Han lyckades ta sig upp på isen och larma sin kompis. Denne körde efter skoterspåret och hamnade i sin tur också med skotern i vattnet.

Ingen av dem kunde ta sig till land  utan fick larma SOS Alarm.

Jan-Erik Löfvenberg, kårchef på räddningstjänsten i Strömsund berättar för LT:

– Vi var fem deltidsbrandmän som kallades ut till platsen, vi fick låna en skoter av polisen och försöka lokalisera skoteråkarna. Det är ett oerhört svårt och farligt uppdrag. Jag vet att isarna ute där är mycket tunna. Från början visste vi heller inte var skoteråkarna befann sig, även vår utrustning är begränsad.

Räddningstjänsten fann skoteråkarna och kunde sedan transportera dem in till land. Enligt Jan-Erik Löfvenberg har båda personerna haft änglavakt.

Nu vill han varna samtliga skoteråkare i Strömsunds kommun att inte köra nedströms Strömsundsbron eftersom isen inte går att lita på.

Men trots att man kan se från bron att det finns öppna vindvakar, så fortsätter buskörandet över den reglerade sjön.

– Varje dag ser man nya skoterspår. Det finns många allvarliga händelser som inte kommer in till SOS Alarm. Jag vet att det ligger åtskilliga skotrar på botten av Vattudalen, säger Löfvenberg och tillägger:

– Det verkar som att det har blivit en sport att köra över vatten och vakar. Jag vet att skoterklubbarna informerar om riskerna som finns kring isarna. Det egna ansvaret måste bli bättre.

Även under Strömsundsbron är det massor av skoterspår. Jan-Erik Löfvenberg säger att busåkandet under bron har ökat på senare år.

– Det är ansvarslöst att köra där. Skoterleden går runt bron eftersom isen är svag. Det är ju mellan 28 och 42 meter djupt under bron.

Ett annat problem som räddningstjänsten i Strömsund har är att livbojarna vandaliseras och stjäls.

– Jag vet inte hur många livbojar jag har fått ersätta. Livbojarna finns ju där för säkerheten.

Mer läsning

Annons