Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parfym tvingar henne lämna skolan

/
  • BKU-nämndens ordförande Lena Johansson (S) känner till problemen, men har fått uppgift om att skolan vidtagit åtgärder: ”Skolan negligerar det absolut inte”, säger hon.
  • Ragnar Lif (C) i BKU-nämnden är totalt ovetande: ”Det har aldrig diskuterats i nämnden”.

Eleven är allergisk mot starka parfymdofter. Därför tvingas hon åka hem varje gång någon annan "piffat till" sig. Skolinspektionen utreder nu skolans sätt att hantera saken.

Annons

För andra gången har föräldrarna till en elev i Strömsunds kommun anmält dotterns skola till Skolinspektionen. Flickan är allergisk mot starka dofter från parfymer och deodoranter. Den enda åtgärd skolan vidtagit, trots att problemen många gånger påtalats, är att flickan får åka hem när någon annan elev använt stark parfym.

Föräldrarna har haft flera möten med rektorn, utan att situationen har förbättrats. De är mycket kritiska till att dottern får åka hem varje gång. De anser att man i stället borde förbjuda användande av starka dofter i skolan och att den som ska skickas hem borde vara den som bryter mot förbudet.

Skolan har också diskuterat att placera eleven i eget rum, vilket föräldrarna inte tycker är någon lyckad lösning. "Varför sätta NN i karantän i stället för stinkbomberna?".

Trots att problemet funnits under lång tid, så är politikerna i barn-, kultur- och utbildningsnämnden ovetande:

Det har aldrig varit uppe till diskussion i nämnden, jag har aldrig hört talas om det, säger Ragnar Lif (C), ledamot i nämndens "allra heligaste", arbetsutskottet.

Nämndens ordförande, Lena Johansson (S), känner däremot till såväl flickans problem som anmälan.

- Flickans föräldrar har kontaktat mig, och jag fick en kopia av anmälan. Därför ringde jag till rektorn och hörde mig för, säger hon.

Lena Johansson har fått uppgift om att skolan har vidtagit åtgärder och att saken hanteras av skolhälsovården:

- Men eftersom skolsköterskan har varit sjuk, och vi har inte haft någon skolläkare förrän nu, så tar det tid. Saken måste bedömas av medicinska experter, vi är ju inte kompetenta att läsa diagram och utlåtanden från sjukhuset.

Skolinspektionen utreder nu ärendet och kräver svar på en lång rad frågor från Strömsunds kommun, bland annat hur och när skolan har utrett elevens frånvaro, och kräver en redovisning av de åtgärder som vidtagits i anledning av den utredningen. Man vill också veta på vilket sätt elevens rätt till utbildning har tillgodosetts. Strömsunds kommuns yttrande ska vara inne hos Skolinspektionen senast den 18 mars.

Annons