Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu låser Strömsund sina dörrar

/
  • Oppositionsrådet Lennart Oscarsson, s, säger att kommunen tvingas skärpa säkerheten på grund av att samhällsklimatet har hårdnat.
  • För två månader satte kommunen upp nya informationsskyltar där det står att besökare ska anmäla sig i receptionen. ”Det är en del i säkerhetsarbetet”, säger kommunalrådet Karin Stierna.

Strömsunds kommun skärper säkerheten. Den allmänna hotbilden mot politiker och tjänstemän gör att kommunhuset i framtiden kommer vara mer stängt än öppet.

Annons

Precis som i flera andra kommuner runt om i Sverige skärper Strömsund också säkerhetsarbetet.

För en kommuninvånare kommer det snart inte vara lika öppet till politikerna och tjänstemännen i kommunhuset.

I dagsläget håller det på att byggas en dörr med kodlås in till kommunalråden, oppositionsrådet, socialnämndens ordförande och kommunkansliet.

Någon gång under nästa vecka ska systemet tas i bruk.

Till LT säger Lennart Oscarsson, som har varit politiker i kommunen sedan 1974, att kommunen gör detta utifrån en riskanalys som är gjord.

– Samhället har hårdnat. Jag förstår anledningen att man gör på det här sättet. Det kommer bli svårare att komma i kontakt med politiker och tjänstemän. Att spontant gå in och göra ett besök, den tiden är förbi. Helst vill man ha tillbaka det öppna samhället, säger han.

Och fortsätter:

– Under förra mandatperioden utsattes jag själv för personliga angrepp och hot. Trots att jag inte längre är kommunalråd så får man ibland hot. Det har tyvärr ökat genom telefon.

Lennart Oscarsson berättar att för ett tag sedan inträffade en allvarlig incident på en förvaltning i kommunen.

– Man fick ringa polisen och den händelsen gjorde att man har skyndat på säkerhetsarbetet i kommunhuset.

Under våren kommer säkerhetsarbetet i kommunhuset att fortsätta. Alla våningar och förvaltningar ska till slut få en dörr med ett kodlås.

Kommunalrådet Karin Stierna:

– Vi kan se en utveckling i Sverige att det blir fler hot mot förtroendevalda. Men det här ska inte begränsa medborgarna att göra besök.

Mer läsning

Annons