Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lottsäljare stoppade pengarna i egen ficka

/
  • Falska lotter är i omlopp i Strömsund. Någon eller några uppger att de representerar De handikappades riksförbund, DHR, och att överskottet från försäljningen går till de handikappade. Men pengarna kommer aldrig organisationen till gagn.
  • Foto: Henrik Flygare

Lottförsäljarna säger att överskottet går till DHR. Men pengarna kommer aldrig de funktionshindrade till gagn - i stället hamnar de i bedragarnas fickor.
- Minst sagt irriterande, säger distriktsordförande Jahn Strid.

Annons
Det var i förra veckan som DHR:s, De handikappades riksförbun, lokalavdelning i Strömsund första gången hörde talas om blufflotteriet. En kvinna hörde då av sig och berättade om de misstänkta lotterna. Ett par dagar tidigare hade en man kommit fram till henne på samhället och frågat om hon ville köpa två lotter. Försäljaren sa att DHR stod bakom lotteriet och att högsta vinsten var en mobiltelefon. - Kvinnan köpte lotterna som kostade mellan fem och tio kronor styck. Men ett par dagar senare blev hon misstänksam och hörde av sig till oss, berättar Jahn Strid. DHR, som endast säljer lotter under slutna tillställningar, förstod genast att någon utnyttjat förbundets namn för att lura folk på pengar. I samband med att Jahn Strid och hans kollegor fick vetskap om lotteribedragarna kom de i kontakt med fler lokala handikapporganisationer som råkat ut för samma sak. - Jag kan inte förstå hur man kan slå på människor som redan är i underläge på grund av sitt funktionshinder, säger Jahn Strid. - Det är säkert många som tycker att DHR är en bra organisation att stötta, men i stället för att göra någonting bra blir de lurade, fortsätter han. Nu vill Jahn Strid varna för de falska lottförsäljarna och uppmanar allmänheten att vara vaksam när de köper lotter från olika typer av intresseorganisationer. De lotter som var i omlopp i Strömsund förra veckan kom från en lottring som går att köpa i nästan vilken dagligvaruhandel som helst. Men den typen av lotter använder aldrig en seriös organisation vid försäljning till allmänheten. - På lotter som säljs i offentlighet ska det framgå vem som står bakom lotteriet och vem som är kontrollant. Det ska också finnas en vinstplan i samband med lotteriet där det framgår hur stor del av intäkterna som används till vinster, säger Jahn Strid. DHR har inte polisanmält händelsen, men kommer att göra det om de får vetskap om fler blufflotter. Samtidigt som DHR:s lokalavdelning brottas med de falska lotterna får de ständigt vara vaksamma på de bluffakturor och falska försäljare som vid upprepande tillfällen försöker lura organisationen på pengar. Bara under de senaste veckorna har DHR i Strömsund fått både brev och telefonsamtal från företag vars syfte är att lura företag och föreningar på pengar. - Att vi är en intresseorganisation som vill ta vara på handikappade människors intressen verkar inte stoppa bedragare från att ge sig på oss, säger Jahn Strid.
Annons