Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lån från ägarna ska hjälpa Jämtlandsgården överleva

/
  • Gunnar Granqvist, vd, är nöjd med extrastämman. ”Det känns som att de ger oss stöd och det känns bra efter en sådan stor förlust. Vi vill bara lägga det bakom oss och satsa framåt nu”, säger han.
  • Styrelseledamoten Bo Granqvist förklarar att det finns sju skäl till varför det finns en framtid för Jämtlandsgården. ”Det första skälet är att det finns ett ökat intresse för närproducerat”.  Foto: Ulrika Andersson

Med hjälp av lån från ägarna och genom marknadsföring ska Jämtlandsgården ta sig ur krisen. Bolaget fick stöd från de ägare som fanns på plats vid extrastämman som hölls i Häggenås i går, måndag.

– Det känns bra att vi har en styrelse som verkligen försöker, säger Jörgen Andersson, en av aktieägarna.

Annons

Som LT tidigare har berättat gick Jämtlandsgårdens slakteri i Hammerdal med drygt två miljoner kronor i förlust under första halvåret i år. Pengarna hoppas de få igen genom konvertibla skuldebrev, som innebär att förteget får in pengar genom lån från ägarna.

– Lånen är räntebärande och genererar sju procent i ränta. Som säkerhet lämnas fastigheten, säger styrelseledamoten Bo Granqvist.

Brevet kan också bytas till aktier i företaget. Extrastämman som hölls i går gav styrelsen klartecken att ge ut konvertibla skuldbrev för att snabbt få in pengar.

– Vi hoppas få in två miljoner kronor genom lån, säger Bo Granqvist.

Ägarna har till den 20 augusti på sig att lämna besked. Den största ägaren, Skrindan, överväger enligt styrelsen att låna ut pengar. Att de skulle sälja sitt aktieinnehav i slakteriet är inte aktuellt.

– Jag har talat med företrädare för Skrindan i dag och en försäljning är inte aktuell. Mitt intryck är att de kommer att låna ut pengar, säger Bo Granqvist.

Det har tidigare genomförts tre nyemissioner i Jämtlandsgården när bolaget har varit i behov av pengar. Denna gång blev det i stället konvertibla skuldebrev.

– Det är ett annorlunda sätt som ger garanterad avkastning på sju procent och därmed mer förmånligt för ägarna, säger företagets vd Gunnar Granqvist.

Han vill helst inte tänka på vad som kan hända om bolaget inte får in tillräckligt med pengar genom lånen.

– Vi hoppas på att få in hälften av pengarna ganska snabbt. Får vi inte det lever vi under knapphetens stjärna.

Jämtlandsgårdens styrelse förklarar bolagets förlust med det driftstopp av kyl- och ventilationsanläggningen som tvingade slakteriet att stänga en månad förra hösten.

– Vi kunde inte möta efterfrågan och tvingades bygga upp varumärket från början. Det visade sig vara väldigt svårt, säger Bo Granqvist.

Det drivs en skadeståndsprocess mot kyl- och ventilationsentreprenören. Företaget förväntar sig att den kommer att ge ett välbehövligt tillskott.

I snitt slaktar Jämtlandsgården 25 djur i veckan men de behöver egentligen slakta nästan dubbelt så många. Företagets personalkostnader jämfört med omsättningen var första halvåret i år väldigt höga.

– Vi har för höga styckkostnader och kan inte utnyttja personalen till max. Men vi har heller inget behov av att reducera personalstyrkan, säger Bo Berg.

Kalle och Malin Edsvik jobbar båda på slakteriet och de är inte oroliga inför framtiden.

– Men vi skulle helt klart kunna producera mer, säger Kalle Edsvik.

Jämtlandsgården ska under hösten satsa på marknadsföring för att försöka öka sin försäljning.

– Nyckeln är kunderna. Tycker inte marknaden att det vi gör är viktigt blir det svårt. Vi måste ha kunderna med oss, säger Bo Granqvist.

Mer läsning

Annons