Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Koopra stänger i Hammerdal: ”Det är fruktansvärt tragiskt”

/
  • ”Jag tycker det är ledsamt och synd”, säger  Alf Edvardsson om att Koopra slagit igen.
  • ”Det var ju inte så bra. Det är alltid bra med konkurrens. Men man vet ju inte orsaken till varför det gått så här”, säger Folke Jönsson.
  • I torsdags gick Koopra i Hammerdal i konkurs. ”När kunderna betalar mindre än vad vi köper in det för.  Det är sanslöst”, säger Inger Andersson, ordförande  i Koopra.    Foto: Jonas Ottosson
  • ”Det behövs två affärer helt klart. Det har ju gått bra för dem. Och hade de fått rabatterna så hade de lättare klarat sig”, säger Gun Persson.

Koopra i Hammerdal har gått i konkurs. Förra veckan kom beskedet.

– Det är fruktansvärt tragiskt för Hammerdas samhälle, säger Inger Andersson, ordförande i Hammerdals kooperativa handelsförening.

Annons

För fyra år sedan valde Konsum Nord att stänga sin butik i Hammerdal. Men butiken återuppstod efter en räddningsauktion av ett flertal bybor. I slutet av 2005 invigdes medlemsägda Koopra. Under den senaste tiden har man haft 300 medlemmar.

Nu är det slut. Det går inte att driva vidare butiken.

Enligt Inger Andersson beror konkursen på att kampanjavtalet som Koopra hade med Coop ändrades 2007. Återförsäljarrabatter och kampanjrabatterna togs helt enkelt bort, vilket var ett hårt slag mot butiken.

Det berättar Inger Andersson.

– Det här har vi ältat i två års tid och vi trodde att vi hade det i land i våras. Vi trodde att vi skulle bli påkopplade dessa rabatter. Jag har aldrig varit med om ett sådant långdraget ärende, säger hon.

Och fortsätter:

– Nu har de hört av sig till oss efter konkursen och erkänt att vi haft ett kampanjavtal. I dag (måndag) vill de ha en träff med oss, men vi har sagt att det är försent. De måste komma med någonting konkret. Konkursen är ett faktum.

Nu när Koopra stängt dörren så är det flera fastigheter efter Europavägen som gapar tomt, bland annat gamla apoteket, kommunhuset och Lillkiosken.

Vidare säger Inger Andersson att värsta för samhället är att det blir en massa svarta fönster.

Tror du på en nystart?

– Jag tror ingenting förrän jag vet. Jag har trott så länge att jag tappat tron på Coop. Men jag hoppas för Hammerdals skull. Ingen skulle bli gladare än jag om de öppnade igen.

Koopra har omsatt mellan 15 och 20 miljoner kronor. Efter konkursen finns det numera endast en matbutik kvar i Hammerdal.

– Det finns utrymme för två affärer och våra kunder finns i mycket stor del utifrån närområdet, säger Inger Andersson.

Utanför ICA-butiken träffar LT Gun Persson, Folke Jönsson och Alf Edvardsson.

De tycker att det är tråkigt att Koopra tvingats slå igen butiken.

– Jag tycker det är lite ledsamt. En by som det här ska ha två butiker. Jag har handlat på båda, men jag har alltid varit kooperatist, säger Alf Edvardsson.

Mer läsning

Annons