Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

... kommunen kan spara med ny gatubelysning

Ny gatubelysning. Här kan Strömsunds kommun göra en energibesparing med 9,9 miljoner kronor fram till 2015.

Annons

Svenska belysningsföretaget Auroa Light har genomfört en kartläggning av andelen kvicksilverlampor bland de kommuner i landet som har flest gatlampor. Där ligger Strömsunds kommun i topp – 93 procent av 8 028 gatlampor innehåller kvicksilver. Kartläggningen visar att många kommuner fortfarande har en hög andel av de miljöovänliga och energislukande kvicksilverlamporna.

I snitt är var tredje gatlampa är en gammal kvicksilverlampa. 2015 kommer dessa lampor förbjudas.

Aura Light har tittade även på hur mycket pengar Sveriges kommuner skulle spara om de valde att byta ut gamla kvicksilverlampor.

Till LT säger Thord Engström, som är gatu- och markansvarig, att i fjol skrev man ett förslag om att få ta pengar ur omställningspotten och byta till nya gatlampor.

För att alla ljuspunkter ska åtgärdas krävdes det en investering på drygt 16 miljoner kronor. Några pengar ur omställningspotten blev det däremot inte. Nu planerar kommunen i stället en inventering av samtliga gatlampor.

– I går (läs tisdag) ringde jag och frågade vad en sådan inventering skulle kosta. Jag räknar med att få svar nästa vecka, säger Thord Engström och tillägger:

– Ju tidigare vi kan påbörja arbetet, ju bättre är det.

Annons