Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen erbjuder lovaktiviteter

/
  • Nästa vecka är det sportlov, men alla föräldrar har inte tid och råd att åka iväg och göra saker med sina barn. Anette Bergqvist, föreningsutvecklare vid Strömsunds kommun, har därför sammanställt de mer eller mindre kostnadsfria aktiviteter som föreningar runt om i kommunen erbjuder. Foto: Catarina Montell

Till helgen börjar sportlovet. Och återigen hjälper Strömsunds kommun föreningarna på traven för att nå ut till alla lediga skolbarn. Och samtidigt visa för familjerna att det finns en rad aktiviteter på hemmaplan som inte kostar.

Annons

– Alla familjer åker inte till fjällen och firar sportlovet, och många föräldrar har inte möjlighet att ta ledigt, säger Anette Bergqvist, föreningsutvecklare vid kultur- och fritidsförvaltningen.

Men samtidigt finns det egentligen en mängd aktiviteter att göra på hemma-plan. Och för ett år sedan såg man vid kommunen att det var dags att ta ett krafttag för att få de lediga skolbarnen och deras familjer att se utbudet. Ute i byarna i kommunen sprids det snabbare vad som händer och sker. Men just i centralorten Strömsund upplevs det en aning svårt att nå ut till ungdomarna.

– Vi jobbar mycket med ungdomars attityder i kommunen, och det här är ett led i det – att de ska se att det finns aktiviteter att göra här hemma, säger Anette, samtidigt som hon tillägger:

– Det är bra att lyfta fram det viktiga jobb föreningarna gör. De står för en utveckling av samhället.

Så inför lovet har kommunen sonderat terrängen och tagit reda på vad ungdomarna kan hitta på.

– Vi har samlat en massa aktiviteter och gjort ett samlat utskick till skolbarnen.

Friåkning i ishallarna , skidåkning, fria bad i badhusen, prova på dag i Ridhuset och en prova på dag för de som vill testa handboll. Det är några av aktiviteterna som erbjuds. Ett nytt inslag är kvällarna med fika, karaoke, film och tv-spel bland annat på Oasen i Folkets hus. En sorts tillfällig ungdomsgård för barn i högstadieålder.

För kommunen har det varit viktigt att visa att det finns ett stort utbud som inte behöver kosta mycket för en ansträngd familjeekonomi.

– De flesta aktiviteterna som sker är gratis. Det är bara liftkort i skidbackarna som kostar, säger Anette.

Mer läsning

Annons