Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunchefens första sparförslag

/
  • Kommunchefen i Strömsund, Anders Andersson, vill lägga ned personalservice. Nu ska frågan hanteras politiskt  i kommunstyrelsen.Foto: Jonas Ottosson

Strömsunds nya kommunchef vill avveckla personalservice. Tre tjänster berörs av nedskärningarna. Men enligt Anders Andersson kan det bli fler beroende på vikariebehovet.

Annons

Anders Andersson har bara varit kommunchef i kommunen i drygt två månader.

Nu kommer hans första förslag för att sänka kostnaderna i Strömsunds kommun.

Kommunchefen vill att personalservice snarast avvecklas och att vikariebehovet ses över. Han vill också att kommunen köper in ett nytt personalplaneringssystem.

– En del kommuner har köpt in ett program som heter Timecare.

Dagens personalservice inrättades 2002 efter ett politiskt beslut. Motiven var då bland annat att samordna vikarier, säkerhetsställa kompetens och minska på mertid och fyllnadstid för vård- och omsorgsförvaltningen.

I dag är enheten placerade vid teknik- och serviceförvaltningen. För närvarande är prognosen ett underskott på två miljoner kronor.

Det beror på att vård- och omsorgsförvaltningen inte använder sig av tjänsten lika mycket eftersom förvaltningen har tuffa besparingsförslag.

Enligt Anders Andersson sparar kommunen mellan en och en och halv miljon kronor på att lägga ned personalservice.

Tre tjänster berörs av nedskärningarna – men det kan också bli fler. Personalservice har 20 anställda, de flesta av dem är vårdpersonal. Hur många av dem som kan förlora jobbet är oklart.

– Det kan bli fler beroende på hur vikariebehovet kommer att se ut framöver, säger Anders Andersson.

Varje år har personalservice, eller kommunens personalpool för vård- och omsorgsförvaltningen, haft mellan 150 och 185 vikarier. Kommunchefen hoppas att den siffran blir lägre nu när vård- och omsorgsförvaltningen får sköta vikarietillsättningen.

Vidare säger Anders Andersson förhoppningen är att det nya schemasystemet ska leda till färre vikarier.

Kostnaden för att köpa in det programmet kommer att tas från investeringsbudgeten. Nästa vecka tas frågan om personalservice upp i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Annons