Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kollision med sällsynt rovdjur på länsväg i norra Jämtland

/
  • Järven, som påminner om en grävling, är ett relativt sällsynt rovdjur.Foto: Hasse Holmberg

Älgar, renar och fåglar hör till mer frekventa djur man riskerar att stöta ihop med längs vägarna i länet. Men Marielle Strömqvist från Norrsjön, strax nordväst om Tåsjön i Strömsunds kommun, stötte ihop med en järv.

Annons

Marielle Strömqvist kör den tio mil långa vägen från Norrsjön till jobbet som sjuksköterska i Dorotea regelbundet och det händer att hon siktar en älg eller en ren någon gång.

I höstas såg hon sin första björn när hon körde sträckan. Men i närheten av en kollision med ett djur har hon aldrig varit. Men tidigt i lördags morse, vid sextiden, när hon körde till jobbet hände det. Och det blev ett möte med något så sällsynt som en järv.

– Jag såg en järv i höstas längs vägen, berättar hon, men då var det ingen som riktigt trodde mig.

Nu finns det bevis. I en vänsterkurva när Marielle kom körande dök järvhonan upp där hon gick på vägen, och hon hade så gjort en bra bit.

– Jag hann bromsa och säga ”nej, nej, nej” och försökte väja ut men det räckte inte och den tog i sidan på bilen, berättar hon.

Som tur var fick hon inte sladd på bilen. Men det blev en rejäl duns och järven, som är stor som en grävling, försvann iväg.

Marielle ringde polisen direkt och honan spårades så småningom upp och avlivades. Det visade sig vara en fyraårig hona, som redan ska ha varit i dåligt skick innan krocken med bilen.

Med Marielle gick allt bra, men bilen fick sig en törn.

– Jag trodde inte att det skulle ta så mycket, men det har blivit en rejäl spricka i spoilern.

Mer läsning

Annons