Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Infrastrukturministern pratade järnvägar i Strömsund

/
  • Åsa Torstensson (C) besökte på måndagen Strömsund och Café Saga, där allmänheten fick ventilera infrastrukturfrågor. Och det blev en hel del fokus på järnvägen i kommunen. Foto: Catarina Montell

Det blev främst järnvägarna, det vill säga Inlandsbanan och tvärbanorna, som kom i fokus när infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) besökte Strömsund i måndags.

Annons

Bakgrunden till besöket var att näringsministern tidigare under dagen hade stämt träff med näringslivet och företrädare för Vilhelmina och deras satsning på Destination Södra Lappland.

Och eftersom Strömsund även har hakat på den satsningen gjorde hon ett stopp även här.

– Vi vet att turistnäringen är växande och skapar mycket jobb, sa hon.

– Men turisterna är oerhört rörliga.

Därför ville hon höra vilka funderingar och idéer som finns kring turismen och hur det påverkar infrastrukturen.

De lokala Centerpartisterna, med kommunalrådet Karin Stierna i spetsen och där även gruppledaren Ingemar Jonsson från Sollefteå fanns med, passade på att föra fram vad som är på agendan i Strömsund.

Tillsammans skickade de bland annat med Åsa Torstensson ett förslag som går ut på att det omdiskuterade varselljuset på vindkraftverk högre än 150 meter kan bli behovsstyrd, och inte konstant blinkande. För det krävs en regeländring hos Transportstyrelsen.

När så allmänheten bjöds in för en frågestund och fika med ministern var det främst järnvägarna som hamnade i fokus. Inger Kraft Etzler informerade om projektet kring att skapa mer trafik och framför allt tursittrafik på Fjällsjöbanan, från Hoting mot Sollefteå.

Men extra fokus lades av många på behovet av en upprustning av de järnvägar som finns i kommunen, främst för att kunna trafikera mer och tyngre godstrafik. Åsa Torstensson hade då som svar att det är en fråga för länet hur de pengarna ska fördelas.

Mer läsning

Annons