Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Illegal fälljakt upptäckt – en fälla gillrad för järv

I helgen beslagtog polisen flera illegala fällor i Daimadalens naturreservat, Strömsunds kommun. En av dem var ett hemmabygge och så långt ifrån en godkänd fälla det går att komma. Alla fällor var gillrade med lockbete.

Annons

En av fällorna var avsedda för järv, ytterligare tre fällor som beslagtogs avser mårdjakt.

Andrew Sörensson, jakbrottsutredare vid länets polismyndighet, konstaterar att järvfällan var ett hemmabygge och om ett djur hamnar i den orsakar den mest troligt stort lidande för djuret. Fällan var konstruerad i en båge som var tänkt att slå ned över djurets rygg när djuret klev på en platta. Bågen hade hullingar.

Han tror också att lodjur kan lockas att gå i en sådan fälla.

– Jag har aldrig sett något liknande, säger Andrew Sörensson.

Jakt på järv inte är tillåtet annat än efter beslut om skyddsjakt. 1969 fredades järven och då fanns endast ett hundratal i Sverige. Sedan dess har arten återhämtat sig.

Två av de tre mårdfällorna som beslagtogs var inte typgodkända och märkta med namn, som de måste vara. En mård hade fastnat i en av fällorna, djuret beslagtogs också.

– Alla fällor var gillrade med delar av klövdjur och köttbitar, det hade också hängts upp ett älghuvud i ett träd för att locka, säger Andrew Söresson.

Fällorna upptäcktes av naturbevakare som kontaktat polisen.

– Nu arbetar vi vidare med att ta reda på vem som satt ut fällorna, säger Andrew Sörensson.

Brottsmisstanken är illegal rovdjursjakt.

Mer läsning

Annons