Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyran för Folkets hus klubbades - men väcker debatt

/

Nu är hyresfrågan för Folkets hus avgjord. Folkets hus-föreningen kommer få betala en trappvis stegrande hyra, men inte så hög som förslaget var lagt.

Annons

Ärendet Folkets hus har varit lite av en följetong i kommunen under denna mandatperiod. Alliansen har velat sälja fastigheten för att minska kommunens fastighetskostnader. Köpare har funnits, men därefter har åsikterna gått isär om vad huset egentligen ska användas till.

När försäljningsplanerna gick om stöpet utarbetade tjänstemännen efter alliansens tankar ett förslag på hyra för Folkets hus-föreningen. Det skulle bli en trappvis stegrande hyra som tillslut skulle nå marknadsmässiga nivåer, med en start på 200 000 kronor i år.

Redan vid förra kommunstyrelsen var ärendet uppe för beslut, men man kunde då inte enas. Nu nåddes däremot beslut, och det blev Rättvis demokratis förslag som vann.

Det innebär att hyran i år blir 100 000 kronor, nästa år blir den 150 000 kronor och sedan ska hyran ses över på nytt.

Men kommunstyrelsens ordförande Karin Stierna (C) är bekymrad över beslutet.

– Vi har jättemånga samlingslokaler i kommunen, men de andra föreningarna äger sina fastigheter själva.

– Varför ska kommunen betala 2,2 miljoner kronor för Folkets hus i Strömsund när alla andra föreningar i kommunen får dela på 1,6 miljoner till sina lokaler? säger hon.

I dagsläget lägger kommunen cirka 1,5 miljon kronor i drifts- och kapitalkostnader om året på Folkets hus och därtill får föreningen ett samlingslokalsbidrag på 450 000 kronor per år.

För oppositionen är det allmänhetens tillgång till möteslokaler det som avgör frågan.

– Det är en ideloigisk fråga. Folkets hus är till för att alla ska ha möjlighet att träffas, säger Göran Edman (RD).

Annons