Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotingläkare fick lära sig mer om glesbygdsmedicin

/
  • Distriktsläkaren Hans Boberg från Hoting har nyligen kommit hem från en kongress om glesbygdsmedicin på Kreta. ”Att vara glesbygdsläkare ställer höga krav på dig som doktor”, konstaterar han. Foto: Jonas Ottosson

Distriktsläkaren Hans Boberg från Hoting blev tillsammans med distriktsläkaren Anna Falk från Ånge fick årets stipendium från Glesbygdsmedicinska föreningen för att delta i en världskongress i glesbygdsmedicin på Kreta.

– Varför de valde just mig, vet jag inte, säger Hans Boberg. Men det var jättetrevligt.

Annons

Uppdraget var att stifta kontakter med andra delegater från andra länder och gå på föreläsningar. Detta ska sedan redovisas när Glesbygdsmedicinska förenigen har årsmöte i Jokkmokk nästa år.

– Det var mycket nytt, för det första är det också en stor upplevelse att vara på en kongress, säger han. Det var väldigt intressanta föreläsningar och kunskapen man fick genom dessa var att glesbygdsmedicin är väldigt lika över hela världen, men samtidigt väldigt olika. Förutsättningarna är dramatiskt olika beroende på i vilket land du befinner dig.

Hans Boberg menar att i Europa ligger Sverige väldigt bra till. När det visas data på folkhälsoarbete, skadeförebyggande insatser, olycksfall och sjukvårdsdata ligger Sverige ofta i topp.

– Jag lyssnade exempelvis på föreläsningar om skadeprevention, där ligger Storbritannien, Sverige och Tyskland i topp.

Kommer det att finnas läkare på våra hälsocentraler i glesbygden i framtiden?

– Det återstår att se, vi står inför en stor sjukvårdsreform som inte vi vet hur slutresultatet slår för glesbygden. Om du frågar mig om ett år då kan jag kanske säga mer, då har landstinget drivit igenom det här på uppdrag av riksdag och regering.

Finns det en oro?

– Mer en osäkerhet, men jag har i dag ingen kunskap att säga att det kommer att bli en succé eller flopp. Jag ser det inte utifrån ett landsperspektiv utan är ganska lokal och patriotisk, hur det slår för glesbygden, hur attraktivt det kommer att bli att starta eget.

– Det kommer inte att vara någon kö eller attraktivt att slå sig ner på ett ställe där det finns fast läkare. Det kommer att bli ett a- och b-område kan man säga. A-områdena är där det finns fasta läkare redan och de som inte vill flytta på sig måste kommer väl att försöka skapa en verksamhet som fungerar där man är.

– Goda förutsättningar eller inte, ersättningen kommer att grunda sig på andra förutsättningar än i dag och det vet vi inte hur det kommer att slå.

– Att vara glesbygdsläkare ställer ganska höga krav på dig som doktor. Det blir ett annat ansvar om du är den enda patienterna har då väntar de till dess du kommer tillbaka, även om det är stängt några dagar eller har semester.

– Den bördan, den tyngden är det inte alla som bemästrar långvarigt under flera år, att vara stabiliteten och tryggheten. Det ingjuter en trygghet som är så förebyggande så de inte vet hur bra det är, vare sig patienten eller landstinget.

Mer läsning

Annons